Pravobraniteljica se sastala s predstavnicima/cama udruge kolekTIRV

8. pro 2022.

Na inicijativu organizacije civilnog društva kolekTIRV – udruge za prava trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba, održan je sastanak 7.12.2022 u uredu Pravobraniteljice po pitanjima nastavka i unapređenja suradnje na temama od zajedničkog interesa.  

Predstavnici udruge predstavili su Pravobraniteljici ukratko trenutnu situaciju glede ostvarenja i zaštite njihovih prava, pružanja medicinske skrbi i posebice suradnje s Ministarstvom zdravstva. Istaknuto je kako je suradnja s Ministarstvom zdravstva zadnjih mjeseci značajno unaprjeđena te da je održan zajednički sastanak na kojem je konačno dogovoreno osnivanje Radne skupine pri Ministarstvu koja će se baviti rješavanjem svih preostalih otvorenih pitanja transrodnih osoba u RH. Predstavnici/ce udruge pri tom su posebno pohvalili proaktivni rad institucije Pravobraniteljice ističući posebice podršku u ostvarivanju prava na medicinsku skrb na teret obveznog zdravstvenog osiguranja, ali i čitav niz ostalih aktivnosti koje su u konačnici rezultirale i prvom sudskom presudom u korist transrodne osobe koja je tužila bolnicu zbog diskriminacije prilikom uskrate pružanja zdravstvenih usluga na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Pravni savjetnik pravobraniteljice, Nebojša Paunović detaljno je upoznao predstavnike/ce udruge s svim naporima koje institucija Pravobraniteljice trenutno poduzima kako bi se unaprijedio zakonodavni okvir i praksa kada su u pitanju status, prava i zdravstvena skrb transrodnih osoba, ali i otklonili senzacionalistički i spekulativni medijski napisi pojedinih portala koje dodatno stigmatiziraju transrodnu populaciju. Pravni savjetnik posebno je pozdravio uspostavljenu suradnju između udruge i Ministarstva zdravstva dok su predstavnici/ce udruge pozvali Pravobraniteljicu da zatraži od Ministarstva uključivanje u rad radne skupine.


Preuzeto sa prs.hr

crossmenu