Održana tematska sjednica o pravnoj i zdravstvenoj zaštiti transseksualnih, transrodnih i rodno varijantnih osoba

11. tra 2014.

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora održao je 49. tematsku sjednicu pod nazivom “Pravna i zdravstvena zaštita transseksualnih, transrodnih i rodno nekonformnih osoba u Republici Hrvatskoj”. Tematska sjednica održana je u prostorijama Hrvatskog sabora, 9. travnja, 2014. godine

Na sjednici na kojoj se govorilo o izradi Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije i utvrđivanja uvjeta i pretpostavki za promjenu spola i života u drugom rodnom identitetu, prisustvovale su razni predstavnici i predstavnice organizacija civilnih društava, državnih institucija i tijela. Cilj tematske sjednice bio je približavanje ove teme svim relevantnim tijelima i ustanovama te sveukupnoj javnosti u Republici Hrvatskoj.

Na tematskoj sjednici uz predstavnice/ke nadležnih ministarstava, predstavnice pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, pučke pravobraniteljice, saborskih zastupnica i zastupnika, predstavnike udruge kolekTIRV i predstavnice Ženske sobe i Kontre, prisustvovale/i i Iva Žegura, klinička psihologinja, predsjednica Odbora Romana Jerković, Peggy T. Cohen-Kettenis, profesorica iz Amserdama te profesor Miroslav Đorđević, kirurg iz Srbije.

Zaključak tematske sjednice je kako je s obzirom da transrodne, transseksualne i rodno varijantne osobe nailaze na brojne prepreke potrebna potpuna podrška zajednice i društva u ostvarivanju njihovih temeljnih ljudskih prava i sloboda. Sveobuhvatna pravna i zdravstvena zaštita u Republici Hrvatskoj potrebno je provoditi kvalitetnom stručnom i etičkom skrbi. Profesor pedijatrijske urologije iz Beograda Miroslav Đorđević istaknuo je potrebnu suradnju između zemalja, razmjenu iskustava te interdisciplinarni pristup problemu koji je ključ za zaštitu prava trans* osoba u Republici Hrvatskoj.

Izvor: www.sigurnomjesto.hr

crossmenu