Učestala pitanja

Kako punoljetna osoba može promijeniti ime u osobnim dokumentima?

Postupak promjene imena je u Hrvatskoj reguliran Zakonom o osobnom imenu (Narodne novine 118/2012). Službeni postupak je opisan na stranicama Ministarstva uprave.

Svaka osoba može i ima pravo promijeniti osobno ime (izuzeci su navedeni ispod). To da se neko ime smatra “muškim”, “ženskim” ili “rodno neutralnim” nije prepreka za promjenu imena, neovisno o spolu navedenom u dokumentima.

Postupak promjene imena je sljedeći:

 1. Izvadi uvjerenje suda da se protiv tebe ne vodi krivični postupak (u svrhu promjene osobnog imena).  Uz zahtjev je potrebno priložiti 30kn državnih biljega (obično se mogu kupiti na kioscima). Uvjerenje se najčešće dobije isti ili sljedeći dan. Postupak je detaljnije opisan ovdje.
 2. Nakon toga se moraš zaputiti u ured opće/državne uprave (tj. matični ured) prema mjestu prebivališta (u slučaju da nisi u mogućnosti, onda može i neki drugi matični ured, pa će osoblje tamo kontaktirati ured prema tvom mjestu prebivališta i na taj način to riješiti za tebe), vjerojatno će te proslijediti u ured matice rođenih.
 3. Popuniš zahtjev za promjenu osobnog imena, u kojem možeš navesti bilo koji razlog za promjenu osobnog imena, tako da možeš i ne moraš spominjati svoj rodni identitet kao razlog, a moguće je i odbiti navesti razlog budući da od 2012. godine nije obavezan. Zahtjev potpišeš i uz njega priložiš gore navedeno uvjerenje suda da se protiv tebe ne vodi krivični postupak. Nikakva dodatna dokumentacija nije potrebna – ni medicinska, niti bilo kakva druga. 
 4. Nakon što predaš zahtjev, čekat ćeš otprilike par tjedana dok postupak završi i nakon toga će ti na adresu prebivališta stići rješenje o promjeni osobnog imena (ako je to problem, možda možeš pitati da ti šalju na neku drugu adresu – to provjeri s njima u uredu).
 5. S dobivenim rješenjem možeš otići u ured kojem je predano rješenje i daš usmeno izjavu da se odričeš prava na žalbu (ako je sve ok). U slučaju da je poslano preko drugog Matičnog ureda složi pismenu izjavu kojom se odričeš žalbe i pošalji na njihov mail. Kroz nekoliko dana jave da je izmjena unesena i da možeš ići mijenjati dokumente.
 6. S tim rješenjem možeš izvaditi novi rodni list, domovnicu, novu osobnu iskaznicu, vozačku, zdravstvenu iskaznicu, nove kartice u bankama (neke banke to naplaćuju), u poreznoj, školi/fakultetu/poslu/HZZ-u itd.

U slučaju da ti osoblje koje radi u matičnom uredu odbije primiti zahtjev, ili odbiju napraviti promjenu samo zato što se po njihovom mišljenju to ime ne slaže sa spolom koji ti je u dokumentima ili slično,  to osoblje krši Zakon i slobodno se možeš žaliti na njih. Neke osobe jesu naišle na probleme, posebice u manjim mjestima, i nakon što bi se žalile uspjele bi promijeniti ime, budući da je zakon to i omogućio. U slučaju da se to desi, slobodno se javi nama s informacijama o uredu u kojem je podnesen zahtjev, a možeš se javiti i direktno Ministarstvu uprave. Također je moguće javiti se i Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

Kako maloljetna osoba može promijeniti ime u osobnim dokumentima?

Ako si MALOLJETNA OSOBA prije nego dođeš do punoljetnosti ime ne možeš promijeniti bez podrške roditelja. U tom slučaju za tebe zahtjev moraju popuniti oba roditelja, osim ako nisu u braku, onda popunjava roditelj s kojim živiš, a drugi roditelj daje svoj pristanak, tj. suglasnost. U slučaju da drugi roditelj ne da svoju suglasnost, Centar za socijalnu skrb treba utvrditi je li promjena imena u tvom interesu.
Jedino ako se ne zna prebivalište drugog roditelja ili uopće nema roditeljsku skrb moguće je da samo jedan roditelj podnese zahtjev bez uključivanja Centra za socijalnu skrb.

Uz suglasnost roditelja, postupak promjene imena identičan je kao za punoljetne osobe.

Kako mogu promijeniti oznaku spola u osobnim dokumentima?

Za promjenu spola u dokumentima, nužno je napraviti nekoliko koraka.

 1. Naručiti se i otići na pregled kod psihologinje s liste stručnjaka.
 2. Naručiti se i otići na pregled kod psihijatra s liste stručnjaka.
 3. Naručiti se i otići na pregled kod endokrinologa s liste stručnjaka – potrebno isključivo ako želiš medicinsku tranziciju odnosno hormonalnu terapiju.
 4. Dogovoriti termin razgovora sa socijalnom radnicom u Centru za socijalnu skrb kojem pripadaš po mjestu prebivališta.

Psihologinji i psihijatru ideš neko vrijeme kako bi napravili procjenu. Taj proces može trajati od nekoliko mjeseci do godinu dana.

Stručnjaci navedeni u prve tri točke sastavljaju zajedničko mišljenje, a Centar za socijalnu skrb sastavlja svoje.

Postupak je propisan Pravilnikom. 

Sve navedene dokumente šalješ na adresu Nacionalnog zdravstvenog vijeća:

Nacionalno zdravstveno vijeće

Ministarstvo zdravlja

Ksaver 200a

10000 Zagreb

Hrvatska

 

Preporučamo da sve dokumente kopiraš za slučaj da će ti trebati kasnije, a i slanje uz povratnicu da imaš potvrdu kako su dokumenti zaprimljeni.

Nacionalno zdravstveno vijeće (NZV) je dužno izdati mišljenje u roku od 30 dana, ali osobe iz zajednice u većini slučajeva prijavljuju kako mišljenje dobivaju nekoliko mjeseci nakon što su dokumenti poslani.

Iako također nije propisano Pravilnikom, NZV zahtijeva da pošaljete i Domovnicu koju možeš zatražiti u najbližem Matičnom uredu.

Nakon što zaprimiš pozitivno mišljenje od NZV, ideš u ured opće/državne uprave (matični ured) kojem pripadaš po mjestu prebivališta (ako nisi u mogućnosti, onda može i neki drugi matični ured, pa osoblje tamo kontaktira ured prema mjestu prebivališta i na taj način to rješava za tebe). Ovisno o mjestu u kojem živiš, najčešće naknadno upute u ured matice rođenih.

Tamo popunjavaš zahtjev za upisom promjene spola kao izmjenu podataka u temeljnom upisu u matici rođenih, kao dodatak priložiš i mišljenje NZV-a koje  prethodno trebaš ovjeriti kod javnog bilježnika (preporučamo da original ostaviš kod sebe).

Nakon što predaš zahtjev, potrebno je pričekati da rješenje o upisu promjene spola stigne na adresu prebivališta (ako želiš da dođe na drugu adresu, to im obavezno napomeni!).

Što nakon što imaš rješenje o upisu promjene spola?

(okvirni trošak s državnim biljezima i izradom novih dokumenata je oko 150kn, a proces svih izmjena može trajati i do 30ak dana)

 

 1. S originalom i 35KN državnih biljega (možeš ih kupiti na pošti, Tisku, a u većini matičnih ureda danas je moguće platiti i karticom) otići u matični ured po mjestu rođenja da ti to izmjene. U slučaju da nisi u mogućnosti, onda u obližnji matični ured po mjestu prijave prebivališta - adresa s osobne gdje tražiš da u tvoje ime šalju Matičnom uredu po mjestu rođenja (uputi ih da je praksa da se šalje – ponekad ne znaju), kad šalju rješenje priloži i državne biljege, zatraži da napišu da su priloženi. Rješenje dolazi na adresu s osobne, ako ne želiš da dođe tamo onda obavezno naglasi kamo da šalju.

 

 1.  S dobivenim rješenjem idi u ured kojem je predano rješenje i daš usmeno izjavu da se odričete prava na žalbu (ako je sve ok). U slučaju da je poslano preko drugog Matičnog ureda složi pismenu izjavu kojom se odričeš prava na žalbu i pošalji na njihov mail. Kroz nekoliko dana jave da je izmjena unesena i da možeš ići mijenjati MBG i ostale dokumente.

 

 1. Preporučamo da s e-matice (e-građanin) preuzmeš i kopiraš rodni list, a i rješenje o upisu promjene spola koje ti je također došlo na adresu. U slučaju da iste zatraže za njihovu arhivu.

IDUĆA POSTAJA = MUP (policija)

 1. Sa svim dokumentima se uputi na MUP da možeš zatražiti novi Matični Broj Građana (MBG) - vjerojatno će te poslati u poseban ured. Nakon što dobiješ potvrdu o novom MBG-u, uplati troškove izrade osobne iskaznice, pripremi fotografiju i odmah možeš otići izraditi novu osobnu iskaznicu s novom oznakom spola.

HZMO (mirovinsko) i HZZO (zdravstveno osiguranje)

 1. S Rješenjem, novim MBG-om, iskaznicom HZZO-a i osobnom iskaznicom trebaš otići u ured HZMO-a (ako imaš prijavu na isti), a nakon njega u HZZO promijeniti podatke.

 2. U slučaju da si u radnom odnosu onda prvo poslodavac/računovodstvo šalje izmjenu u HZMO koji poslodavcu vrate potvrdu o izmjeni, zatim idete na HZZO-a (ponekad u područnim uredima primaju i e-mailom, provjeri!), na uvid im priložite potvrdu o izmjeni sa HZMO-a i rješenje od MUP-a da imaš novi Matični broj (MBG) – ako ideš fizički pripremi i tiskanicu o izmjeni podataka na zdravstvenom.

BANKE, RAČUNI…

 1. Za izmjenu podataka u bankama, telekom uslugama… - preporučamo pričekati novu osobnu i onda ići mijenjati podatke na svim mjestima na kojima imaš uslugu (u telekomima često dopuštaju promjenu e-mailom).

DOM ZDRAVLJA, BOLNICE…

 1. Sljedeći put kad odeš kod  dr. opće prakse napomeni kako je došlo do promjene pa da ju evidentira u slučaju da nije povučeno sa HZZO-a. Isto to moraš napraviti u svakoj bolnici/zdravstvenoj ustanovi u koju ideš.
Gdje se trebam javiti da dobijem hormonalnu terapiju?

Prije početka hormonalne terapije potrebno je pozitivno proći evaluaciju psihijatra i psihologa s liste stručnjaka, taj proces može trajati od nekoliko mjeseci do godinu dana. Nakon toga se možeš javiti endokrinologu koji ti može prepisati hormonalnu terapiju. Tijekom posjeta psihologu i psihijatru možeš se javiti i endokrinologu radi dobivanja liste pretraga koje trebaš napraviti prije samog početka hormonalne terapije.

Nakon završetka psihološke i psihijatrijske obrade i obavljenih pretraga, možeš dogovoriti termin s endokrinologom i tražiti uputnicu od liječnika opće medicine za pregled kod endokrinologa. Preglede i pretrage potrebne za hormonalnu terapiju pokriva HZZO, međutim, troškove samih hormona ne. Većina ljekarna u Hrvatskoj ima dostupnu terapiju, a ukoliko i nemaju, uglavnom je moguće naručiti. Također, neke trans osobe hormonalnu terapiju nabavljaju i van granice (uglavnom Srbija i BiH) jer su cijene hormona višestruko jeftinije nego u Hrvatskoj.

Također, vrlo je važno napomenuti da terapija hormonima smanjuje mogućnost plodnosti, preporučuje se da osobe promisle o reproduktivnom zdravlju prije uzimanja hormona i razmisle o mogućnostima čuvanja sperme, odnosno zamrzavanja jajnih stanica. O mogućnostima je također moguće razgovarati s liječnikom specijalistom.

Mogu li u Hrvatskoj obaviti gornju operaciju?

Da! Ukoliko ti je potrebna operacija uklanjanja dojki, odnosno mastektomije, nakon psihološke obrade, liječnika opće medicine možeš tražiti uputnicu za pregled na plastičnoj kirurgiji, te se naručiti kod kirurga na pregled. Tijekom pregleda kirurg najčešće dogovara termin i metodu operacije kao i pretrage koje je potrebno obaviti prije operacije. Troškovi ove operacije su do 2017. bili pokriveni od strane HZZO-a uz dopunsko osiguranje, kasnije su se počele naplaćivati. U državnoj bolnici cijena ovakve operacije uglavnom varira između 8000-12000kn, a u privatnim poliklinikama cijene se kreću između 18000-25000kn. Cijena operacije ovisi o trajanju, ali i metodi operacije. Međutim, 2021. godine je jedan Županijski sud presudio u korist trans osobe, zbog čega bi navedene operacije opet trebale biti pokrivene od strane HZZO-a u slučajevima kada osoba ima oznaku M u dokumentima. 

Većina TIRV osoba koje su obavile gornju operacije, javljale su pozitivna iskustva s Ante Dujmović (Centralno naručivanje- Klinički bolnički centar Zagreb (Rebro)) i s doktorom Srećkom Budijem (srecko.budi@gmail.com - privatna praksa). 

Liječnik opće prakse ti treba izdati uputnicu za prvi pregled plastičnog kirurga te zatim putem sustava naručivanja KBC-a Rebro (upute na web stranici KBC Rebro) tražiš termin s naglaskom za dr. sc. Antu Dujmovića. Naručiti te može i tvoj liječnik opće prakse.

 

Gdje mogu dobiti psihološku podršku?

Možeš kontaktirati psihologinju kod koje želiš ići i dogovoriti termin, pa od liječnice opće medicine tražiti crvenu uputnicu za psihološki pregled. Ukoliko ti nije ugodno spominjati da je to zbog trans tematike, možeš navesti i bilo koji drugi razlog. Sve psihološke i psihijatrijske preglede, obrade, savjetovanja, testiranja i slično za sada pokriva HZZO. Više o ovome, preporuke za psihološku podršku i kontakte, ali i o ostalim aspektima trans zdravlja pročitaj ovdje

 

 

 

 

 

Kako se mogu uključiti u rad kolekTIRVa?

U kolekTIRVu se uvijek veselimo novim radnim snagama i zainteresiranim osobama! Rado primamo nove volontere i volonterke, ali i nove ideje. Ukoliko baš nemaš vremena za sudjelovanje u izradi programa ili aktivnosti, ali imaš neke ideje i prijedloge koje želiš podijeliti s nama također nam se slobodno javi na info@kolektirv.hr , a mi ćemo rado napraviti sve što je u našoj mogućnosti kako bismo izašli u susret svim članovima naše zajednice, na obostrano zadovoljstvo.

U slučaju da se želiš učlaniti u kolekTIRV, saznaj kako ovdje. Ukoliko želiš donacijom podržati naš rad, saznaj kako na stranici Doniraj.

Gdje mogu dobiti najnovije informacije o aktivnostima kolekTIRVa i aktualnim vijestima?

Sve objavljujemo na našim društvenim mrežama, trenutno smo aktivni na Facebook-u i Instagramu, ali ako baš i nisi tip od društvenih mreža ili želiš dodatne informacije, slobodno nam se javi na info@kolektirv.hr da te dodamo na našu mailing listu!

Mogu li podržati kolekTIRV i zajednicu donacijom?

Apsolutno! Sve mogućnosti za donaciju kolekTIRVu možeš pronaći klikom na tipku doniraj u meniju ove web stranice. Hvala ti!

crossmenu