Održalei smo edukaciju djelatništvu Ministarstva socijalne politike i mladih

27. tra 2015.

 

mspm

Danas smo djelatništvu Ministarstva socijalne politike i mladih u sklopu suradnje unutar koje smo sudjelovalei na izradi Stručnih smjernica za izradu Izvješća centra za socijalnu skrb o osobnim i obiteljskim prilikama podnostielja zahtjeva promjene spola ili životu u drugom rodnom identitetu  održalei edukaciju o potrebama i preprekama s kojima živimo kao trans* i rodno varijantne osobe u Republici Hrvatskoj.

Administrativni sustavi koji reguliraju svakodnevni život poput onih u školstvu, zdravstvu, na tržištu rada, ali i šire organizirani su i provode se kroz niz struktura i pravila čije su temeljne pretpostavke da su rodni identiteti korisnika i korisnica tih sustava sukladni sa spolovima koji su im pripisani rođenjem. Počivaju na uvjerenjima da su naši identiteti manje autentični, odnosno vrijedni.

Trans i rodno varijantne osobe ne mogu se uklopiti u sustave koji su regulirani načinima koji brišu i ignoriraju različita rodnih iskustava što vodi direktnom isključivanju i nasilju nad nama.

Kako bi se donekle olakšao život trans i rodno varijantnih osoba nužno nam je omogućiti i pravno priznati naše postojanje usklađivanjem identifikacijskih dokumenata s našim življenim rodnim identitetima. Time bi se smanjio rizik potencijalno diskriminirajućih i/ili nasilnih situacija kojima smo izloženei kada smo prisiljenei biti vidljivei i kada  nam se uskraćuje pravo na osobni život i privatnost.

Identifikacijski dokumenti potrebni su nam za svakodnevno funkcioniranje i ostvarivanje egzistencijalnih potreba. Jedan su od razloga zašto su trans i rodno varijantne osobe izloženije  stresu, depresiji, siromaštvu, društvenom isključivanju, i nasilju. U Republici Hrvatskoj trans i rodno varijantnim osobama nije osigurana niti adekvatna zdravstvena skrb što nam dodatno otežava funkcioniranje i ostvarivanje osnovnih potreba osobito ako nam je prethodno onemogućeno zapošljavanje i izvor prihoda jer naši dokumenti ne odgovaraju našim življenim identitetima. Institucionalne prepreke pojačavaju diskriminaciju i marginalizaciju koja je prisutna i u svim drugim društvenim poljima od transfobičnih medijskih prikaza do neprihvaćanja od strane naših kolega_ica, vršnjaka_inja, i obitelji.

A prezentaciju možete pogledati ovdje

crossmenu