Izmjena dokumenata

Promjena imena

Postupak promjene imena je u Hrvatskoj reguliran Zakonom o osobnom imenu (Narodne novine 118/2012). Službeni postupak je opisan na stranicama Ministarstva uprave.

Bitno za istaknuti je da svaka osoba može i ima pravo promijeniti osobno ime (rijetki izuzeci su navedeni ispod). To da se neko ime smatra “muškim” ili “ženskim” ili “rodno neutralnim” ne smije biti prepreka kod promjene imena, bez obzira koji spol ti piše u dokumentima. To znači da ako ti osoblje koje radi u upravi (u matičnom uredu) odbije primiti zahtjev, ili odbiju napraviti promjenu samo zato što se po njihovom mišljenju to ime ne slaže sa spolom koji ti je u dokumentima ili slično, znači da to osoblje krši Zakon i slobodno se možeš žaliti na njih. Neke osobe jesu naišle na probleme, posebice u manjim mjestima, i nakon što bi se žalile bi uspjele promijeniti ime, budući da je zakon to i omogućio. Ako ti se to desi, slobodno se javi kolekTIRV-u ili se direktno javi Ministarstvu uprave. Možeš se javiti i Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

Kjučne napomene za promjenu imena:

 • Gdje god ideš vezano za postupak promjene imena, imaj osobnu iskaznicu OIB sa sobom
 • Cijeli postupak košta 30kn (za uvjerenje suda), ali onda dodatno košta npr. vađenje osobne iskaznice, vozačke dozvole, nekad i izdavanje novih bankovnih kartica, itd.
 • Budući da je promjena imena odvojena od promjene oznake spola u dokumentima, moguće je da ćeš imati npr. “muško” ime i ženski spol ili obratno, te JMBG (matični broj) iz kojeg se može vidjeti spol ostaje isti dok god se i oznaka spola u dokumentima ne promijeni
 • Nakon promjene imena, u novom rodnom listu nije vidljivo koje ti je ime bilo prije promjene, tako da se možeš osigurati od potencijalne diskriminacije, nasilja i neugodnih situacija po ovoj osnovi i imati kontrolu nad time kome želiš reći podatke poput starog imena. Nažalost, vrata diskriminaciji, nasilju i neugodnim situacijama i dalje su otvorena što se tiče osobnih dokumenata dok god pravno priznanje roda, tj.postupak promjene oznake spola, ne bude jednako jednostavno i pristupačno kao postupak promjene osobnog imena.

Postupak promjene imena je sljedeći:

 1. Izvadiš uvjerenje suda (inače općinski sud, u Zagrebu kazneni sud) da se protiv tebe ne vodi krivični postupak (u svrhu promjene osobnog imena), plaća se 30kn biljega za to (obično se mogu kupiti na kioscima), inače se dobije isti ili sljedeći dan, postupak je detaljnije opisan ovdje.
 2. Odeš u ured opće/državne uprave (tj. matični ured) prema mjestu prebivališta (ili ako se ne nalaziš u mjestu prebivališta, onda može i neki drugi matični ured, pa će osoblje tamo kontaktirati ured prema tvom mjestu prebivališta i na taj način to riješiti za tebe), i odeš u ured matica rođenih
 3. Popuniš zahtjev za promjenu osobnog imena, u kojem možeš navesti bilo koji razlog za promjenu osobnog imena, tako da možeš i ne moraš spominjati svoj rodni identitet kao razlog, čak bi trebalo biti moguće i odbiti navesti razlog budući da je “opravdani razlog” bio obavezan po starom zakonu ali od 2012. godine nije obavezan. Zahtjev potpišeš i uz njega priložiš gore navedeno uvjerenje suda da se protiv tebe ne vodi krivični postupak. Nikakva dodatna dokumentacija nije potrebna – ni medicinska, niti bilo kakva druga. Ako te netko uvjerava drugačije, opet se možeš žaliti na gore navedene kontakte.
 4. Nakon što predaš zahtjev, čekat ćeš otprilike par tjedana dok se postupak izvrši, i nakon toga će ti na adresu prebivališta stići rješenje o promjeni osobnog imena (ako je to problem, možda možeš pitati da ti šalju na neku drugu adresu – to provjeri s njima u uredu)
 5. S tim rješenjem možeš izvaditi novi rodni list, domovnicu, novu osobnu iskaznicu, vozačku, zdravstvenu iskaznicu, nove kartice u bankama (neke banke to naplaćuju), promijeniti podatke u bankama, u poreznoj, u školi/fakultetu/poslu/HZZ-u, itd.

Ako si maloljetna osoba, prije nego dođeš do punoljetnosti, ime ne možeš promijeniti bez podrške roditelja. U tom slučaju, za tebe zahtjev moraju popuniti oba roditelja, osim ako nisu u braku, onda popunjava roditelj s kojim živiš, a drugi roditelj daje svoj pristanak, tj. suglasnost. Ako taj drugi roditelj ne da svoju suglasnost, centar za socijalnu skrb treba utvrditi je li promjena imena u tvom interesu. Jedino ako se ne zna prebivalište drugog roditelja, ili uopće nema roditeljsku skrb je moguće da samo jedan roditelj podnese zahtjev bez uključivanja centra za socijalnu skrb. Također, bitno je da ako imaš preko 10 godina, da bi ti roditelji mogli promijeniti ime, moraju imati i tvoj pristanak.

Izuzeci od prava za promjenu osobnog imena su:

 • kad se novim imenom “vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral” (nije definirano tko i kako procjenjuje kada je to slučaj, no možda riječi poput psovki bi tu spadale, prijetnje, itd.)
 • ako predloženo osobno ime ne predstavlja osobno ime (osobno ime se sastoji od imena i prezimena, a svako od njih može imati jednu ili više riječi, tako da npr. crtež ne bi bilo ime jer nije sastavljen od riječi)
 • ako se protiv osobe vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti

Niti jedan od ovih slučajeva se ne odnosi na to kada npr. osoba mijenja ime iz “muškog” u “žensko” i slično, dakle, jedino ako trenutno traje neki kazneni postupak protiv tebe, nećeš moći promijeniti ime dok se to ne završi.

Promjena oznake spola u dokumentima

Promjena oznake spola u osobnim dokumentima, odnosno pravno priznanje roda, u Hrvatskoj regulirano je Zakonom o državnim maticama  (izmjene kojima se postupak uveo su iz Narodnih novina 76/2013), i Pravilnikom o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu (Narodne novine 132/2014). Važno je istaknuti da prema Pravilniku, nijedna osoba ne smije biti prisiljena na podvrgavanje medicinskim postupcima, uključujući kiruršku prilagodbu spola, sterilizaciju ili hormonsku terapiju, kao uvjet za priznanje promjene spola ili života u drugom rodnom identitetu, te da svaka osoba ima pravo na poštivanje njezinog osobnog i obiteljskog života u skladu s vlastitim rodnim identitetom. Također, bitno je i da se kao i sa promjenom imena, ne vidi ni promjena podatka o spolu u rodnom listu, tako da što se tiče dokumenata koje dobijete nakon završetka ove procedure imaš zaštitu privatnosti, a time i od potencijalne diskriminacije, nasilja i neugodnosti, i izbor kome želiš reći informacije poput toga da ti je podatak o spolu promijenjen. Također je moguće izmijeniti svjedodžbe, diplome i slične dokumente. 

Hodogram ovog procesa je prikazan na slici ispod, a za detaljno objašnjenje postupka, čitaj dalje!

Izmjena dokumenata

Za promjenu oznake spola u osobnim dokumentima, potrebno je dobiti pozitivno mišljenje od Nacionalnog zdravstvenog vijeća (NZV) za koje je potrebno podnijeti zahtjev koji možeš naći ovdje kao Prilog I Pravilnika. Važno je napomenuti da zahtjev nudi dvije opcije - davanje mišljenja o promijeni spola ili o životu u drugom rodnom identitetu. Razlika je u tome da je za mišljenje o promjeni spola nužno mišljenje endokrinologinjea, dok za mišljenje o životu u drugom rodnom identitetu nije. 

Uz zahtjev NZV-u trebaš im poslati i nekoliko mišljenja i izvješća:

 1. Mišljenje o promjeni spola ili o životu u drugom rodnom identitetu od psihologinjea s Liste stručnjaka i stručnjakinja Ministarstva zdravstva. Za dobijanje ovog mišljenja potrebno je proći psihološko testiranje i obradu, što znači otprilike bar 3-4 posjete psihologu / psihologinji (nekoliko sati testova plus razgovor). Za posjet psihologu / psihologinji potrebna je uputnica liječnice / liječnika opće prakse te su posjete pokrivene zdravstvenim osiguranjem.
 2. Mišljenje o promjeni spola ili životu u drugom rodnom identitetu od psihijatricea, također s Liste stručnjaka i stručnjakinja. Na Listi postoje tri psihijatra za odrasle. Iako nije propisano Pravilnikom niti igdje drugdje, dr. Goran Arbanas uveo je psihijatrijsko vještačenje kroz koje je nužno proći prije nego izda mišljenje. Na ovo vještačenje su pozvani svi psihijatri i psihijatrice s Vrapča koje vještačenje provode zajednički kroz različita pitanja na koja osoba odgovara pred svima. Prema iskustvima iz zajednice vještačenje traje 5-15 minuta.
  Dr. Davor Moravek trenutno radi samo privatno pa se proces naplaćuje.
  Za dr. Dražana Begića nemamo prikupljena iskustva zajednice. Javi nam svoje iskustvo ukoliko si bila / bio kod dr. Begića.
  Za posjet psihijatru potrebno je gore opisano Mišljenje psihologa / psihologinje te uputnica liječnika / liječnice opće prakse. Posjete su također pokrivene zdravstvenim osiguranjem.
 3. Izvješće o osobnim i obiteljskim prilikama izdano od strane regionalnog centra za socijalnu skrb prema mjestu prebivališta. Obično svaki centar ima barem jednu osobu koja je educirana za izdavanje ovog izvješća pa savjetujem da se prije odlaska najaviš kako bi ta osoba bila tu. Smjernice po kojima su socijalni radnici / radnice dužne izraditi spomenuto Izvješće su dostupne ovdje.
 4. Mišljenje o promjeni spola od endokrinologa s Liste trebaš jedino ako u zahtjevu NZV-u odabereš opciju “davanje mišljenja o promjeni spola”. Ako tražiš da ti daju “mišljenje o životu u drugom rodnom identitetu”, endokrinologa možeš preskočiti. Endokrinolog / endokrinologinja obično traži da je osoba neko vrijeme na hormonima prije izdavanja svog mišljenja, međutim, Pravilnik eksplicitno navodi da hormoni ne smiju biti preduvjet za to (čanak 2 Pravilnika). 

Napomena: NZV obično traži da se uz navedenu dokumentaciju dostavi i domovnica iako to nije propisano Pravilnikom.

Originale svih gore navedenih dokumenata potrebno je poslati preporučenom poštom ili osobno dostaviti u pismohranu na adresu: 

Nacionalno zdravstveno vijeće
Ministarstvo zdravlja
Ksaver 200a
10000 Zagreb
Hrvatska

Napomena: Preporučujemo da sve dokumente kopiraš i ostaviš kopije sebi, a originale pošalješ preporučenom poštom uz povratnicu da imaš dokaz da je pošiljka primljena. Ako ideš osobnu, ponesi i kopiju sa sobom i traži potvrdu da su zahtjev zaprimili.

NZV je dužno odgovoriti na zahtjev u roku od 30 dana od primitka zahtjeva, međutim, dešavalo se da se na njihovo mišljenje čeka i do godinu ili dvije. Ako čekaš dulje od 30 dana, preporučujemo da ih upitaš za status tvog zahtjeva putem e-maila na rodni.identitet@miz.hr i/ili nam se javi!

Što nakon što imaš pozitivno mišljenje NZV-a

(okvirni trošak s državnim biljezima i izradom novih dokumenata je oko 150kn, a proces svih izmjena obično traje oko mjesec dana)

 1. S originalom trebaš otići u matični ured po mjestu rođenja da ti to izmjene. U slučaju da nisi u mogućnosti, onda u obližnji matični ured po mjestu prijave prebivališta - adresa s osobne gdje tražiš da u tvoje ime šalju Matičnom uredu po mjestu rođenja (uputi ih da je praksa da se šalje – ponekad ne znaju). Rješenje dolazi na adresu s osobne, ako ne želiš da dođe tamo onda obavezno naglasi kamo da šalju.
 2. S dobivenim rješenjem idi u ured kojem je predano rješenje i daš usmeno izjavu da se odričete prava na žalbu (ako je sve ok). U slučaju da je poslano preko drugog Matičnog ureda složi pismenu izjavu kojom se odričeš prava na žalbu i pošalji na njihov mail. Kroz nekoliko dana jave da je izmjena unesena i da možeš ići mijenjati MBG i ostale dokumente.
 3. Preporučamo da s e-matice (e-građanin) preuzmeš i kopiraš rodni list, a i rješenje o upisu promjene spola koje ti je također došlo na adresu. U slučaju da iste zatraže za njihovu arhivu.

IDUĆA POSTAJA = MUP (policija)

 1. Sa svim dokumentima se uputi na MUP da možeš zatražiti novi Matični Broj Građana (MBG) - vjerojatno će te poslati u poseban ured. Nakon što dobiješ potvrdu o novom MBG-u, uplati troškove izrade osobne iskaznice, pripremi fotografiju i odmah možeš otići izraditi novu osobnu iskaznicu s novom oznakom spola.

HZMO (mirovinsko) i HZZO (zdravstveno osiguranje)

 1. S Rješenjem, novim MBG-om, iskaznicom HZZO-a i osobnom iskaznicom trebaš otići u ured HZMO-a (ako imaš prijavu na isti), a nakon njega u HZZO promijeniti podatke.
 2. U slučaju da si u radnom odnosu onda prvo poslodavac/računovodstvo šalje izmjenu u HZMO koji poslodavcu vrate potvrdu o izmjeni, zatim idete na HZZO-a (ponekad u područnim uredima primaju i e-mailom, provjeri!), na uvid im priložite potvrdu o izmjeni sa HZMO-a i rješenje od MUP-a da imaš novi Matični broj (MBG) – ako ideš fizički pripremi i tiskanicu o izmjeni podataka na zdravstvenom.

DOM ZDRAVLJA, BOLNICE…

 1. Sljedeći put kad odeš kod liječnika / liječnice opće prakse napomeni kako je došlo do promjene pa da ju evidentira u slučaju da nije povučeno sa HZZO-a. Isto to moraš napraviti u svakoj bolnici/zdravstvenoj ustanovi u koju ideš.

OSTALO - BANKE, RAČUNI, POREZNA, DIPLOME…

 1. Za izmjenu svih ostalih podataka - preporučamo pričekati novu osobnu i onda ići mijenjati podatke na svim mjestima gdje imaju tvoje podatke (na nekima dopuštaju promjenu e-mailom).
crossmenu