kolekTIRV za Global Fund for Women o pravima trans, inter i rodno varijantnih osoba u Hrvatskoj

2. svi 2014.

Povodom povijesne presude  Ustavnog suda Republike Hrvatske, po kojoj su državne institucije dužne pravno priznati status spola transrodne osobe u skladu s njezinim rodnim identitetom, Global Fund for Women nas je zamolio da napišemo tekst o trenutnom stanju prava trans, inter i rodno varijantnih osoba u Hrvatskoj te pobliže opišemo tijek procesa koji se našao pred Ustavnim sudom.

trans-rights-now

Jedan četrnaestogodišnji dječak i njegova majka prije četiri su godine započeli borbu da dječak živi svoj život kao i svaki drugi tinejđer. Bio je nalik svojim vršnjacima u svemu, osim što je u važnim dokumentima poput rodnog lista bio zapisan/uveden kao osoba ženskog spola. Zahvaljujući hormonskoj terapiji, prijatelji i neznanci poznavali i prepoznavali su ga kao dječaka kakav je i bio. Međutim, vlada, škola, i zdravstveni sustav obilježili su ga kao djevojku. Srećom, imao je više sreće nego većina trans* mladeži u Hrvatskoj jer ga je majka odlučila podržati i posvetiti svoj život borbi za pravo svog djeteta da živi u skladu sa svojim rodnim identitetom.

Kada su od vlasti zatražili promjenu upisa dokumenata iz 'ženskog' u ' muški' spol njihov je zahtjev bio odbijen. Iako je hrvatski zakon za to vrijeme propisivao da je za mijenjanje upisa spola potrebna 'prikladna medicinska dokumentacija', provoditelji pravilnika su 'dokumentaciju' interpretirali kao dokaz o podvrgavanju irreverzibilnom, rizičnom, i invazivnom kirurškom zahvatu koji podrazumijeva sterilizaciju.

Roditelji i dječak proživjeli su godine zakonskog deja vu fenomena- podnošenja žalbe za žalbom, da bi na kraju baš sve bile odbijene. No, prošli je mjesec bio ključan za pitanja trans* prava, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu: prvo je Indijski Vrhovni sud u New Delhiju donio odluku kojom priznaje kategoriju trećeg roda sa svim pripadajućim pravima, s ciljem reguliranja pravnog statusa i socijalne zaštite transrodnih osoba, a nešto kasnije je Ustavni sud Hrvatske zaključio da je upravno rješenje matičnog ureda, koji je nekoliko puta odbijao zahtjev tužitelja da mu se upiše promjena spola temeljem njegove medicinske dokumentacije, suprotna ustavnom jamstvu postupanja u razumnom roku i ustavnom jamstvu na privatni život. Nakon tri iscrpljujuće godine na sudu, Ministarstvo uprave proglasilo je da će dječakovi dokumenti napokon odražavati njegov rod, čineći ga prvom osobom u Hrvatskoj koja je promijenila upis spola bez sterilizacije.

Usred ove borbe u veljači 2012. u Hrvatskoj je osnovana jedina udruga za promicanje trans* prava na zapadnom Balkanu - Udruga kolekTIRV. 'Pratili smo slučaj i pozdravljamo ovu povijesnu odluku. Ova odluka također pokreće naša zagovaranja za revidiranje cijelokupnih uvjeta za pravnu 'promjenu spola ili život u drugom rodnom identitetu' . Iako sadašnje regulative jasno naznačuju da medicinski tretmani, kao npr. hormonske terapije i kirurški zahvati, ne smiju biti propisivani kao preduvjeti za pravno priznavanje roda, nadležna ih tijela ne primijenjuju u praksi.

Zbog zaštite privatnosti dječakovog identiteta ne možemo otkriti njegovo ime. Nažalost, kao i druge vijesti o trans* pravima, njegov slučaj nije dobio dovoljno medijskog prostora. Hrvatska populacija, kao i mnoštvo drugih, ima dosta ograničen pogled na rod i spol – baziran isključivo na reproduktivne organe i /ili kromosome. Tijelima koja se ne uklapaju uskraćena su osnovna prava i suočavaju se s nasiljem. U takvom patrijarhalnom, pretežno katoličkom društvu, ovo kruto definiranje čini život trans*, inter, i rodno varijantnom osobama vrlo opasnim.

2013. godine pretučene su dvije djevojke koje su se ljubile u taksiju, a da bi se oslobodio optužbe, taksist koji je jednu od njih napao je tvrdio da ju je napao misleći kako je djevojka pijani muškarac. 2012. zabilježena su dva slučaja teškog premlaćivanja gej i lezbijskog para jer su oba para percipirana kao homoseksualna. Zbio se i incindent u kojem je mlada osoba prisilno razodjevena u pokušaju da se 'utvrdi' njezin spol. Svjedoci nisu reagirali niti u jednom od ovih slučajeva.

Ovi i drugi primjeri osuđujući su dokazi činjenice da je primjerena reakcija na neuklapanje nečijeg spola, roda, seksualne orijentacije, ili rodnog izražavanja u crno-bijeli svijet 'muškog' i 'ženskog' - nasilje. Što dulje se budemo držali toliko krutih rodnih normi, toliko dugo ćemo zanemarivati nasilno ponašanje, a istovremeno ga i očekivati - osobito od muškaraca.
Sa svježim valom desničarkog konzervatizma u Hrvatskoj, ali i diljem istočne i zapadne Europe, obrazovanje javnosti o ravnopravnosti kao kolektivnom pitanju je potrebno više nego ikad. Moramo proširiti solidarnost, ojačati naše zajednice i srušiti prepreke koje grade rodne norme.

Arian Kajtezović, Trans Aid

Originalni tekst možete pročitati ovdje

 

crossmenu