Dobrodošlei u svijet Transpozija II!

24. ruj 2014.

U nastavku pročitajte što vas sve očekuje tijekom Transpozija II!

Program Transpozija II počinje u petak, 26.9.2014. u 9:30 sa doručkom i završava u nedjelju, 28.9.2014. oko 17:30.

OPIS PROGRAMSKOG SADRŽAJA

Na rubu programa: Razmislimo unaprijed, kako o samom sadržaju programa, tako i o svemu izvan njega. Podijelimo svoje priče na nove načine: ponesite ili stvorite fotografije, blog zapise, audio snimke, video snimke, poeziju, što god vam pada na pamet! Donesite/pošaljite unaprijed, stvorite na Transpoziju, pošaljite nakon. Zašto? Fade-in (www.fadein.hr) radi na trans-medijskoj stranici gdje bi takve stvarčice onda objavljivalie. Nadalje, imamo uskoro i par ključnih datuma, pa razmišljajte kako bismo možda  zajedno nešto stvorilie (paralelno s ostatkom Transpozijskog programa i/ili u pauzama/obrocima/izvan  programa). Dolazi nam 18.10.: međunarodni dan za depatologizaciju trans identiteta, koji se ove godine fokusira na depatologizaciju rodne varijantnosti kod djece. A zatim 20.11.: međunarodni dan sjećanja na transrodne žrtve nasilja. Učinimo nešto, pošaljimo zajedno poruku solidarnosti!

transpozij 2

Petak, 26.9.

JUTARNJI SEGMENT:

(10:30 – 12:30) Uvod, predstavljanja, i aktivnosti za aktiviranje:
Upoznajte Transpozijsko facilitatorstvo, volonterstvo, organizatorstvo, i upoznajmo se svie međusobno! Zatim ćemo zajedno pokušati „razbiti“ ili „rastopiti“ led i potaknuti jednie druge na aktivno sudjelovanje odmah u startu.

(13:00 – 14:00) Rezime + nastavak Transpozija I: Prisjetimo se, ili spoznajmo, neke glavne teme s Transpozija I koji se održao u ožujku_martu 2014., te saznajmo je li se štogod promijenilo u nekoj od zemalja iz regije od tada? Jesmo li ostvarilie kakva nova prava? Ili su nam neka ukinuta? Jesu li trans* osobe negdje vidljivije sada, osnažene...? Ili je sve isto? Koliko se zapravo toga može promijeniti u 6 mjeseci?

POPODNEVNI SEGMENT:

(15:00 – 18:30) Transfobija (+ sigurnost + vidljivost/mediji + feminizam):
Radionica će biti podijeljena u nekoliko segmenata izlagačkog tipa te se kasnije dijelimo u manje grupe radi opsežnijih mogućnosti diskusije . Na kraju opet zajednički krug i dijeljenje misli/zaključaka.
~
IZVAN PROSTORA SIGURNOSTI

Institucionalno i interpersonalno nasilje prelama se na trans i queer tijelima sankcionirajući različitost na ulicama, u parkovima, u bolnicama i liječničkim ordinacijama, na državnim granicama, u zatvorima, na radnim mjestima, u školama i na fakultetima. Što nam je potrebno da bismo se osjećale_i sigurnima? I kako se pregovaraju prostori sigurnosti (posebice u kontekstu sjecišta višestrukih manjinskih perspektiva)? Što je uopće sigurnost i kako graditi zajednice koje će zaista biti sigurne, u kojima zaista možemo slobodno živjeti svoje živote?
~
VIDLJIVOST I MEDIJI

Pričali bismo o tome kako trans* osobe /rijetko/ dolaze do riječi, o stereotipima u medijima, o našoj  vidljivosti i prisutnosti, o stvaranju vlastite subjektivnosti... Potencijalno rješenje je stvaranje platforma  (web portal, FB...) koje "održavaju" trans* osobe iz svih dijelova trans spektra, da stvorimo sigurno i inkluzivno mjesto za autentično izražavanje svih trans* osoba. Govorili bismo o onome što nam je važno i onako kako jeste, bez obzira na to što drugi očekuju od nas.

~

FEMINIZAM I TRANSFOBIJA

S razvojem feminizma i kroz njegove valove, unutar feminiz(a)ma događao se niz ideoloških sukoba. Artikulacije tijela, seksa i roda, koje su podijelile pokret, najjasnije su pokazale transfobiju dijela feminizma - njegov još uvijek najveći problem uz rasizam i klasizam. Bolji i sigurniji feminizam je moguć? "MOJ FEMINIZAM ĆE BITI INTERSEKCIONALAN ILI ĆE BITI SRANJE" (Flavia Dzodan).

NOĆNI SEGMENT:

(19:30 – 22:00) Seks rad:
Što je to seks rad? Kako je biti trans seks radnica u našem društvu? Nakon kratkog uvoda, pogledaćemo zajedno film: „Ja, kada sam bila klinac, bila sam klinka“, nakon kojeg započinje diskusija o seks radu i/ili drugim aspektima filma.

Subota, 27.9.

JUTARNJI SEGMENT:

(10:30 – 14:00) Inter, zdravstvo, zakonodavstvo:

Koji su glavni zahtjevi aktivista za prava interspolnih osoba? Koje su sličnosti a koje razlike trans* i inter* pokreta, identiteta i iskustava? Kako možemo biti saveznicei i podupirati jednei drugei? Za većinu trans, inter i rodno varijantnih osoba, polje zdravstva je je od većeg značaja nego za opću populaciju. Koje su nam trans-specifične potrebe u zdravstvu? Koje su nam potrebe u općem zdravstvu? Koje su strukture zdravstvenog sustava koje nam se nameću? Koja je naša uloga u stvaranju promjena u zdravstvu da budu prikladnije našim potrebama? Dužnost naše države je da nam osigura zaštitu. Da ne budemo građanstvo drugog reda. Koja je zapravo naša uloga u toj priči, a koja njihova? Kako bi trebao izgledati odnos između trans* zajednice (ili bilo koje  marginalizirane skupine) i države? Zašto nemamo adekvatne zakone i kakvi bi nam zakoni trebali? Koliko problema bi zaista takvi zakoni riješili?

(10:30 – 14:00) Pornografija (predavanje, video, diskusija):

Što je ljubav/porn?
To bi trebalo biti o nama
To bi trebalo biti o povjerenju beba
Što je ljubav/porn? Ovaj porn, onaj porn, postporn, feministporn, queerporn
X rated provod uz pregled svega i svačega

POPODNEVNI SEGMENT:

(15:00 – 18:30) Grupna podrška i razmjena jednakih („peer“):
Na nama je da definiramo to što proživljavamo izričajima koji imaju smisla i da stvorimo podršku koja zadovoljava naše potrebe. Započet ćemo kratkim uvodom u moguće vizije, strukture i pravila grupa podrške. Nastavit demo demonstracijom grupe u sredini, tzv. "fishbowl" sa slobodnim sudjelovanjem, a nakon toga se podijeliti u par manjih grupa. Za kraj ćemo se ponovno okupiti i razmijeniti iskustva kako  bismo svie dobilie povratne informacije i time poticalei razvijanje iskustava u sudjelovanju i/ili vođenju  grupa podrške.

(15:00 – 18:30) Transkundalini:

Take time out of your day to consciously move and breathe. Through Kundalini Yoga we will simultaneously relax, energize and renew the body and mind for the rest of the day. We will share yoga that is suitable for any body at any stage. This workshop will be in English with Croatian translations as needed.

NOĆNI SEGMENT:

(19:30 – 22:00) Filmska noć (3 kratka filma + diskusija):
Pogledat ćemo 3 kratka filma:
minijaturni portret opake neustrašive trans žene (engleski + dio hindi s engleskim titlovima) film o tome kako je biti trans u BiH (naški s engleskim titlovima) pet portreta osoba u Berlinu (njemački s engleskim titlovima), nakon čega će uslijediti diskusija o pogledanom prije nego nas party prekine! I upravo zbog manjka vremena, evo i par linkova na video uratke Fade-ina i njihovog Direkt programa:
https://vimeo.com/84619893 (pass: direkt)
https://vimeo.com/37032942

Subotnji party: od 22h nadalje!

Nedjelja, 28.9.

(10:30 – 17:30) Nedjeljno prijepodne s pogledom u budućnost:
Transpozij je mjesto na kojem se susrećemo i imamo priliku upoznati se bolje, učiti, razgovarati o našim iskustvima, mišljenjima, planovima, snovima za budućnost. Zato smo u program uvrstili i nedjeljno prijepodne u kojem nam je cilj otvoriti vrijeme i prostor za razgovor o mogućnostima i perspektivama našeg međusobnog povezivanja i suradnje na regionalnoj osnovi, a za što temeljem smatramo zajedničku regionalnu viziju.
Teme s kojima se susrećemo na mjestima u kojima živimo, pitanja koja si postavljamo, nejasnoće s  kojima se susrećemo, možda mogu dobiti neku novu perspektivu kad ih promotrimo iz šireg okvira. Za  ovo zajedničko „ putovanje u budućnost“ koristit ćemo metodu AFIRMATIVNOG ISTRAŽIVANJA, koja se bazira na ideji da u svakom sustavu, zajednici nešto funkcionira dobro, i da se promjena može potaknuti, pokrenuti i provesti tako da se ti dobri i pozitivni elementi identificiraju, umjesto da se kontinuirano  fokusiramo na probleme i ono čega nema ili ono što nam ne ide dobro. Kroz dijalog u četiri koraka (Discovery, Dream, Design, Delivery), u razmjeni iskustava i mišljenja namjera nam je kreirati nova znanja, modele i načine za međusobno povezivanje i suradnju. Zanima li Vas takvo zajedničko istraživanje, pridružite se.

(17:30 – 18:30) Završne riječi:

I završetak jednom mora doći. Podijelimo utiske zajedno. Popunimo evaluacije. Zagrlimo se. Smijmo se. Plačimo. Ma samo se pozdravimo do nadajmo se još boljeg i što skorijeg Transpozija III.

crossmenu