Anna Grodzka najavila svoju kandidaturu za predsjednicu Poljske

2. velj 2015.

Anna Grodzka, prva poljska trans političarka, najavila je svoju kandidaturu za predsjednicu.

Kako javljaju poljski mediji, Grodzka je to potvrdila kratko kazavši, "Da, bit ću predsjednička kandidatkinja".

Ako joj birači i ne poklone povjerenje, to će biti povijesni događaj ne samo za većinski katoličku i konzervativnu Poljsku, već i globalno, budući da se dosad nijedna trans osoba nije kandidirala za predsjedničku poziciju.

Grodzka je svoju političku karijeru započela u stranci Ujedinjeni radnici za vrijeme studiranja 1970-ih. Kad je izabrana u poljski parlament 2011., većinski katolička javnost tad je već znala da je političarka trans i očekivano negodovala.

Foto: Adrian Grycuk/Wikimedia Commons

Foto: Adrian Grycuk/Wikimedia Commons

Svoju je poziciju u parlamentu Grodzka, inače zastupnica Zelenih, odlučila iskoristiti na najbolji mogući način, zagovarajući prava LGBT osoba. "Nije lako biti trans osoba u Poljskoj, ali zato radim to što radim, kako bih nadahnula druge. Nadam se da tako pokazujem drugim trans osobama da je život vrijedan življenja", poručila je svojedobno Grodzka.

Gostujući na radiju Tok Grodzka je kazala kako "nije luda da najavljuje pobjedu" budući da trenutačne ankete pokazuju kako bi osvojila 10% glasova. Ipak, vjeruje kako bi i to bio dobar rezultat te da na poljskoj političkoj sceni ima mjesta za jačanje ljevice.

"Nadamo se kako će energija uložena u predsjedničke izbore biti dovoljna da inicira širi pokret", rekla je Anna Grodzka.

Izvor: CroL

crossmenu