Održalie smo edukaciju zatvorskih službenika_ca o pravima transrodnih osoba

Održalie smo edukaciju zatvorskih službenika_ca o pravima transrodnih osoba
Preuzeto sa: https://bit.ly/2VE2mHg

Danas smo u suradnji sa Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova u Centru za izobrazbu, Ministarstva pravosuđa, Uprave za zatvorski sustav i probaciju, a koji se nalazi u krugu Zatvora u Zagrebu, održalie edukaciju zatvorskih službenika_ca o pravima transrodnih osoba

U okviru edukacije, voditeljima i voditeljicama zatvorskih Odjela tretmana i osiguranja, te probacijskim službenicima i službenicama, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, predstavila je ovlasti i nadležnosti institucije Pravobraniteljice kao i iskustva i preporuke za unapređenje položaja i prava transrodnih osoba. Pravni savjetnik pravobraniteljice, Nebojša Paunović predstavio je kako trenutni ustavno-pravni i zakonodavno-pravni okvir za ostvarenje i zaštitu prava transrodnih osoba u RH tako i preostale neriješene probleme s kojima se pripadnici ove rodno-manjinske skupine i dalje susreću.

Aktivisti_kinje kolekTIRVa Asmira Topal i Arian Kajtezović su predstavili_e pojmove, terminologiju i međunarodne preporuke za unaprjeđenje i zaštitu prava transrodnih osoba.

U drugom dijelu edukacijske radionice mr. spec. kliničke psihologije, Iva Žegura predstavila je sudionicima_ama edukacije iskustva o radu s osobama drugačijih seksualnih orijentacija i rodnih identiteta te im prenijela osnovna znanja i vještine za rad s LGBTI osobama kroz grupne edukacijske vježbe koje su se temeljile na specifičnim slučajevima iz prakse. S Centrom za izobrazbu Ministarstva pravosuđa dogovorena je daljnja sustavna izobrazba.

crossmenu