Transrodne osobe su puno više od njihovih genitalija

16. sij 2014.

 

Katie Couric, američka novinarka i voditeljica talk-showa Katie, nedavno je u svojoj emisiji ugostila dvije trenutno možda najpoznatije trans* osobe, Carmen Carreru i Laverne Cox.

Carmen Carrera i Laverne Cox gošće u talk-showu Katie

Carmen Carrera i Laverne Cox, gošće u talk-showu Katie

Carmen Carrera je, između ostalog, poznati model i manekenka koja je nedavno potpisala za prestižni Elite Model Managment, a poznata je i po pojavljivanju u Ru Paul's Drag Race, emisiji koja traga za američkom drag zvijezdom. Carmen je svoje obožavatelje/ice osvojila do te mjere da su pokrenuli peticiju kojom od brenda Victoria's Secret traže da ovu manekenku proglase prvim transrodonim viktorijnim anđelom. Druga sugovornica je bila Laverne Cox, američka glumica i producentica, a njena najpoznatija uloga vjerojatno je ona u seriji Orange Is the New Black gdje glumi transrodnu frizerku i zatvorenicu, s vrlo složenom obiteljskom pozadinom. Cox je i poznata po zagovaranju prava transrodne zajednice, a u tu svrhu sudjeluje i u stvaranju dokumentarca, Free CeCe koji govori o transrodnoj afroameričkoj zatvorenici osuđenoj za ubojstvo, nakon što je u samoobrani usmrtila jednog od svojih napadača.

Emisija u kojoj su gostovale bila je zamišljena kao platforma u kojoj će ove dvije žene razgovarati o svojoj karijeri, uspjesima i planovima općenito te kako se kroz to prožima i pitanje transrodnosti. Međutim, voditeljica emisije odlučila je ton emisije usmjeriti u neprimjerenom smjeru, što je rezultiralo hvalevrijednom lekcijom koju je sada, nadajmo se, naučila.

Couric je u emisiju prvu pozvala Carreru, s kojom je nakon prilično kratkog razgovora o uspjehu u njenoj karijeri brže-bolje prešla na pitanja o operacijama kojima se Carrera podvrgnula kako bi postigla željene promjene te koliko su one bile bolne. I dok je Carrera na to odgovarala, voditeljica ju je prekinula novim pitanjem nakon čega je razgovor bespovratno otišao u krivom smjeru – "Ali tvoji intimni dijelovi su sada drugačiji, zar ne?", svodeći tako sve što ona jest na ono što se nalazi u njezinom donjem rublju. Carrera ju je doslovno ušutkala i odgovorila u dostojanstvenoj, pametnoj, ali prije svega pristojnoj maniri, koja voditeljici očito nedostaje. Pogledajte u videu kako je to izgledalo!

U razgovoru im se potom pridružila i Laverne Cox. Voditeljica je i s njom odradila nekoliko kurtoaznih pitanja o ulozi Sophie u seriji Orange is the new black te prešla na ona osobna, pokazujući na taj način da joj prva lekcija iz pristojnosti nije najbolje sjela. Nakon što se na prethodni razgovor s Carrerom referirala izjavom da je njezina sugovornica 'ustuknula' na pitanje o promjeni spola (i time pokazala da je potpuno nesvjesna neprimjerenosti svog pitanja), isto je postavila i Cox. Cox je rekla kako je vrlo ponosna na Carreru zbog njezinog odgovora o 'ljudskoj preokupaciji pitanjem o genitalijama' te svoj odgovor nastavila u istom smjeru, dodajući i poražavajuće podatke i statistike kada su u pitanju transrodne osobe. Pogledajte:

I Carrera i Cox su na pitanje o genitalijama voditeljici odgovorile u istom tonu koji se može sumirati na činjenicu koja je sama po sebi jasna, ali neki trebaju dodatno pojašnjenje – transrodne osobe su puno više od njihovih genitalija. Suočavaju se s brojnim problemima – od onih logističkih do onih rasističkih, njihovi životi, prilagodbe i promjene koje prolaze zahtijevaju izuzetnu snagu, kako na fizičkom, tako i na psihičkom planu. Govoriti o transrodnim osobama samo u terminima njihovih spolovila ne pokazuje samo manjak senzibiliteta, nego i manjak ljudskosti. Pokazuje da zaboravljamo da su i oni/e 'samo ljudi' te da smo još uvijek zatočeni u heteronormativnosti, po mogućnosti onoj bjelačkoj. Poruke i pouke koje se mogu iščitati iz gore navedenih izjava su dragocjene i zapravo su 'svako zlo za neko dobro': iz nečega što je neugodno za jednu osobu, proizašlo je nešto izuzetno vrijedno za drugu, a nadam se da će i oni/e koji/e pogledaju ove isječke to prepoznati, piše Libela.org

Izvor: Libela.org

crossmenu