Kako podržati interspolno dijete?

Kako podržati interspolno dijete?
Je li dječak ili djevojčica? Ovo pitanje se postavlja čim se dijete rodi. Mnogi roditelji_ce će na ovo odgovoriti bez puno razmišljanja. Međutim, za određeni broj ljudi, odgovor je daleko složeniji.

Interspolnost je termin koji se koristi za opisivanje više prirodnih varijacija tijela. Interspolne osobe su rođene sa spolnim karakteristikama koje su ili ženske i muške u isto vrijeme, ili ni muške ni ženske ili su djelomično muške ili ženske. Spolne karakteristike interspolnih osoba su zdrave varijacije ljudskih spolova.Kod nekih osoba, njihovo interspolno tijelo može biti vidljivo već pri rođenju, dok kod drugih postaje vidljivo tijekom djetinjstva i/ili tijekom adolesadolescencije ili tek u odrasloj dobi. Kod drugih, razlike su toliko male da možda nikada ni same neće primjetiti da su interspolne osobe.

Kako podržati interspolno dijete?

Ovaj vodič su objavile organizacije IGLYO, OII Europe i EPA. Cilj vodiča je pružiti osnovne informacije o ovoj temi, savjetovati kako podržati interspolno dijete i kako dobiti dodatne informacije. U nastavku teksta, većinom ćemo koristiti zamjenicu oni (radije nego on ili ona), u potpunosti prihvaćajući da rodna raznolikost postoji. Varijacije spolnih karakteristika mogu se pojaviti na više načina.Dijete se može roditi sa većim ili manjim klitorisom ili drugačije oblikovanim penisom. Ponekad beba na rođenju izgleda kao tipično žensko dijete, ali može se otkriti da ima (skrivene) testise. Ponekad beba koja ima tipičan muški izgled genitalija može imati maternicu ili jajnike. U nekim slučajevima, djevojčica neće dobiti menstruaciju ili menstruaciju ili će dječak imati menstruaciju.Neka interspolna djeca mogu imati nivoe hormona koji su drugačiji od očekivanih vrijednosti za djevojčicu ili dječaka.Ove varijacije su prirodne i češće nego što se misli.Procjene govore da je najmanje jedna od dvjesto osoba interspolna, dok neki izvori ukazuju na to da oko 1,7% stanovništva (po službenim podacima Ujedinjenih naroda) ima neku varijaciju spolnih karakteristika.

Priručnik preuzmite pritiskom na download:

[wpdm_package id='4431']

crossmenu