20.11. Međunarodni dan sjećanja na ubijene trans osobe

20. stu 2018.

20.11. Međunarodni dan sjećanja na ubijene trans osobe

 

U posljednjih godinu dana, širom svijeta zabilježeno je 369 ubojstava transrodnih i rodno varijantnih osoba, što je za 44 osobe više u odnosu na prethodnu godinu.

Transfobija svakodnevno dovodi do nasilja nad trans i rodno varijantnim osobama, koje nekad završavaju i smrću. Ona nas gura na marginu društva i onemogućuje u ostvarivanju naših ljudskih prava.

Ograničava nam se zakonsko ostvarivanje našeg rodnog identiteta, onemogućuje pristup potrebnim zdravstvenim uslugama, a prisiljava nas se na intervencije koje koje ne želimo i/ili nam nisu potrebne, ne pruža nam se odgovarajuća socijalna i financijska podrška, otežava nam se pristup tržištu rada i diskriminira na području edukacije i stanovanja.

Danas, na Međunarodni dan sjećanja na ubijene trans osobe, sjećamo se nasilno stradalih transrodnih i rodno varijantnih osoba, šaljemo poruku solidarnosti i suosjećanja, ali i poruku otpora svima koji_e nas žele utišati i umanjiti naša ljudska prava!

Borit ćemo se za društvo koje slavi raznolikost tijela, identiteta i iskustava, za društvo u kojem ni jedna transrodna ili rodno varijantna osoba neće biti žrtvom nasilja, žrtvom transfobije i diskriminacije!

 

crossmenu