Indija uvela status 'trećeg roda'

17. tra 2014.

Indijski Vrhovni sud u New Delhiju, donio je povijesnu odluku kojom priznaje kategoriju trećeg roda sa svim pripadajućim pravima, s ciljem reguliranja pravnog statusa i socijalne zaštite transrodnih osoba.


Dosadašnji zakonski okvir prisiljavao je transrodne osobe da se izjasne muškarcem ili ženom, ali novonastalom situacijom ljudska prava više od 3 milijuna transrodnih Indijaca više neće biti povrijeđena. Priznavanjem statusa trećeg roda, oni dobivaju pristup programima socijalne skrbi, pravnu zaštitu i mogućnost obrazovanja  - piše voxfeminae.net.

Laxmi Narayan Tripathi, transrodna aktivistkinja i glumica čiji su napori pridonijeli podizanju svijesti o problemima transrodne populacije, izjavila je: "Danas se po prvi put osjećam ponosnom što sam Indijka. Danas se moje sestre i ja osjećamo kao prave ponosne Indijke zbog prava koja nam je osigurao Vrhovni sud. Napredak zemlje ovisi o ljudskim pravima“.

Odluka Vrhovnog suda, primjenjivat će se na transrodne osobe koje su stekle fizičke karakteristike suprotnog spola ili se predstavljaju na način koji ne odgovara njihovom spolu pri rođenju, dok će iz iste biti isključeni homoseksualci, lezbijke i biseksualci. Indijska LGTB zajednica ovu, a i prethodnu odluku o zabrani homoseksualnih odnosa, smatra povratkom u kolonijalno doba i direktnim kršenjem njihovih prava.

transgender-India

Zapad Europe nešto sporije usvaja promjene poput ove. Naime, Njemačka je postala tek prva zemlja koja dopušta roditeljima da pri rođenju djeteta, uz muški i ženski, odaberu neodređeni rod.

Australija pak na primjeru Norrie May-Welby svjedoči o uvođenju promjena u sustav, ovaj put kategorijom bez roda.

Rođen kao muškarac, a nakon što se i poslije operacije spola nije osjećao zadovoljnim ni kao žensko, predstavljao se kao spansexual, rodno neutralnim terminom. Nakon presude Visokog australskog suda u Sydneyju kojom se upravo uvodi kategorija bez roda, May-Welby komentirao je vlastito zadovoljstvo s obzirom da: „Ne mogu se sva ljudska bića razvrstati kao muško ili žensko. Možda će okolina sada shvatiti da postoji više mogućnosti osim binarne (muško-ženske), a nadamo se da bi mogli naići i na malo više razumijevanja“.

Scott McDonald, odvjetnik Norrie May-Welby, pozitivnu zakonodavnu promjenu komentirao je naglašavanjem važnosti odluke s obzirom da ona dokazuje kako su vlasti sposobne prepoznati i integrirati različite rodne i spolne izričaje. [A.M.F.G.] WashingtonPost/TheWallStreetJournal…

crossmenu