Trans zajednica više neće ignorirati diskriminaciju i mržnju!

20. lip 2018.

Izvještaj s konferencije za medije povodom predaje antidiskriminacijske tužbe
protiv Udruge GROZD kao pokretača “Istine o Istanbulskoj”

Zagreb, 20. lipnja 2018.

 

Udruga kolekTIRV podnijela je u srijedu, 20. lipnja, antidiskriminacijsku tužbu Županijskom sudu u Zagrebu protiv Udruge GROZD zbog diskriminacije i uznemiravanja trans osoba. Udruga GROZD je jedna od pokretačica građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” koja je od listopada 2017. pa sve do danas, uključujući i referendumsku inicijativu za ukidanje Istanbulske konvencije, svojim postupanjem bez legitimnog cilja širila predrasude i mržnju prema trans osobama i time poticala javnost da u usporedivim situacijama nejednako tretiraju trans osobe u odnosu na ostale građane_ke Republike Hrvatske. Konferencija za medije održana je danas u 9:30h ispred zgrade Županijskog suda u Zagrebu, odmah nakon predaje tužbe Sudu. Na konferenciji su antidiskriminacijsku tužbu predstavilei odvjetnice Zrinka Bojanić i Irena Blauhorn te  predstavnik kolekTIRVa Marlon Marković.

Odvjetnica Zrinka Bojanić je naglasila: "Smatramo da su materijali i način na koji je vođena kampanja Istina o Istanbulskoj duboko diskriminatorni i problematični na zakonskoj razini, posebno u odnosu na Zakon o suzbijanju diskriminacije, ali i druge propise, Ustav RH te praksu Europskog suda za ljudska prava." Dodala je i da su nakon ratifikacije Istanbulske konvencije isti diskriminatorni materijali i poruke korišteni i u referendumskoj inicijativi za njezino razvrgavanje te su tako organizatori nastavili stvarati društvenu klimu netrpeljivosti prema trans osobama. Time je i povreda prava trans osoba svakim danom sve veća. Stoga, udruga kolekTIRV očekuje da Ustavni sud pri razmatranju ustavnosti referendumskog pitanja o razvrgavanju Istanbulske konvencije uzme u obzir i sve okolnosti same kampanje Istina o Istanbulskoj te njezine diskriminatorne učinke po trans osobe kao ranjivu, manjinsku skupinu u Hrvatskom društvu.

Odvjetnica Irena Blauhorn je izjavila "Smatramo da sloboda govora - bez obzira na činjenicu da u Hrvatskoj ima i treba imati visoku zaštitu - ima i svoja ograničenja i ne može je se koristiti kako bi se druge osobe diskriminirale i preko njihove dobrobiti vodile političke agende koje vode uznemiravajućoj i opasnoj okolini. Svjedoci smo histerije koja se u zadnjih šest mjeseci događa u RH vezano uz ratificiranje Istanbulske konvencije gdje ispada da su trans osobe najveća opasnost pravnom poretku RH."

Predstavnik udruge kolekTIRV Marlon Marković izjavio je: "Kao trans zajednica želimo pokazati da ne želimo više ignorirati diskriminaciju i da moramo reagirati da pokažemo da smo punopravni članovi našeg društva, da imamo obitelji, da imamo privatne živote i da ne želimo da nas se diskriminira i vrijeđa." Stoga udruga kolekTIRV traži pomoć suda i države kako bi zaštitila prava i dostojanstvo trans osoba u Republici Hrvatskoj.

Osnova udružne antidiskriminacijske tužbe su sljedeće teze, iznesene u propagandnim materijalima građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj čiji sadržaj i aktivno širenje u javnosti predstavljaju nepoželjne radnje koje su povrijedile dostojanstvo trans osoba, uzrokovale im strah, kao i neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje u hrvatskom društvu:

 

  • Pod krinkom zaštite žena od nasilja Istanbulska konvencija uvodi pojam „roda“ i rodnu ideologiju koja je znanstveno potpuno neutemeljena. Prema toj ideologiji, čovjek se rađa kao neutralno biće koje kasnije može odabrati hoće li biti muškarac ili žena ili neki drugi od brojnih „rodova“( homo, gay, lesbian, queer, trans, incesty, animal, pedo.)
  • „Rodno osviještena“ zakonska regulativa u mnogim je zemljama omogućila homoseksualnim parovima, (odnosno osobama raznih „rodnih identiteta“) ne samo da sklapanju „brakove“ već i da usvajaju djecu. Tako se navodnim „pravom“ tih osoba na roditeljstvo krši pravo djece na majku i na oca. Pored toga, potiče se surogatsko majčinstvo i manipulacija ljudskim zametcima.
  • „Liberalna pedagogija“ pokazuje se kao potpuno promašena, a psihološki gledano, radi se o metodama kojima se služe pedofili: djecu se zbunjuje mnoštvom prijevremenih i neprikladnih informacija o seksualnosti, zbog čega postaju žrtve tih trauma i razvijaju nezdrav odnos prema seksualnosti…..
  • Na kraju dobivamo zatvoren krug i spregu liberalnih spolnih odgoja, širenje spolnih bolesti i spolno razvratnih i problematičnih pojedinaca s čijim sve većim brojem i sve veći dio društva postaje imuno na takve sadržaje. Tako postupno, ono što zapravo je i što je nekada bilo nezamislivo i nemoralno, postaje prihvatljivo i normalno.
  • Utjecaj rodne ideologije koja sve više uzima maha, i seksualne edukacije temeljene na njoj, ima za posljedicu zbunjivanje i rastakanje spolnog identiteta, kod djece i kod mladih. Sve je ranija dob ulaska u spolne odnose i sve veći promiskuitet, a time i sve veća raširenost spolno prenosivih bolesti, sve manje sklopljenih brakova, sve više rastava, sve manje djece (demografski slom) itd. postupno se ruši obitelj i obiteljske vrijednosti, a time i cijelo društvo jer je obitelj nositelj društva.

 

Podnositeljica tužbe je kolekTIRV - Udruga za promicanje i zaštitu prava trans, inter i rodno varijantnih osoba, a tužbu su podržale i sljedeće osobe i organizacije civilnog društva kao iskaz solidarnosti sa trans zajednicom u Hrvatskoj: CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za mirovne studije, Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za ženske studije, CROL - Udruga za medijski aktivizam, Dugine obitelji, feministički kolektiv fAKTIV, GONG, psihologinja Gorana Hitrec, Kuća ljudskih prava, LORI - Lezbijska organizacija Rijeka, PaRiter, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL, Radnička fronta, SOLIDARNA - Zaklada za ljudska prava i solidarnost, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, U dobroj vjeri, Trans Mreža Balkan, i Zagreb Pride.

U prilogu se nalaze fotografije s konferencije za medije.

 

Za sve dodatne informacije i izjave za medije, molimo obratite se sljedećim osobama:

Marlon Marković, Udruga kolekTIRV, 0915853744

Zrinka Bojanić, odvjetnica, 0958545446

Bojana Ivanišević, odvjetnica, 0915350617

Irena Blauhorn, odvjetnica, 0912289992

 

Trans zajednica više neće ignorirati diskriminaciju i mržnju!

dav

Trans zajednica više neće ignorirati diskriminaciju i mržnju!

dav

Trans zajednica više neće ignorirati diskriminaciju i mržnju!

bty

Trans zajednica više neće ignorirati diskriminaciju i mržnju!

 

 

crossmenu