Simone Congelosi o ProTrans projektu

17. lip 2014.

Nedavno smo objavilei intervju s Kemal Aysu iz Red Umbrelle, vezan uz TGEUov ProTrans projekt, a sada vam predstavljamo Simone Congelosija, koji također sudjeluje na projektu i s kojim smo o tome razgovarali.

Simone, možeš li nam se, molim te, predstaviti?

Bok, ja sam Simone Congelosi, tajnik u organizaciji MIT Movimento Identita Trasessuale, iz Italije. Udruga je osnovana 1979. i najstarija je živuća trans udruga kako na sceni, tako i u Italiji. Osnovana je u Milanu, a 1988. godine je preseljena u Bolognu.

Vi ste isto dio TGEUovog ProTrans projekta, zašto ste odlučili sudjelovati?

Prvenstveno smo odlučilie sudjelovati na projektu zbog ciljeva projekta koji su rad na nadgledanju zločina iz mržnje, pa i samo razvijanje alata za monitoring, te zaustavljanje povećavanja broja zločina iz mržnje i zagovaranja u tom smjeru. Ne znam znate li da je po statistikama, poslije Turske, Italija druga zemlja u Europi u broju slučajeva kada se radi o zločinima iz mržnje. Dakle u Italiji trebamo te alate, prvo za monitoring, a onda za borbu protiv te pojave. Situacija u Italiji je složena, iako su možda neke stvari u Italiji dobre, i dalje je velika potreba za borbom protiv zločina iz mržnje zbog posljedica koje oni imaju na cijelo društvo. Mislim da je to osnova na kojoj se treba raditi. Prvi korak je umrežavanje na europskoj razini, razvijanje instrumenata, učenje, i stvaranje projekta koji nam pomaže prepoznati stvarnu situaciju u Italiji, prikupiti vijesti i slučajeve, da bismo dubinski razumjeli što se događa u našoj državi. Dio javnog mijenja i društva daje podršku, ali postoji i drugi, jak dio koji je protiv. Mislim da se treba nastaviti borba protiv Crkvene opozicije koja jako utječe na javno mijenje u Italiji, ali osim toga i na zakonodavce.
Znači prvo trebamo prepoznati situaciju i slučajeve iz ovog okruženja i vidjeti kako je to povezano sa zločinima iz mržnje, te koliko ih ima kako bismo kasnije zagovarali za zakon protiv diskriminacije na osnovi rodnog izražavanja i rodnog identiteta. Italija zapravo još uvijek nema anti-diskriminacijski zakon, jer LGBT pokret nije dovoljno jak da bi ga zatražio od parlamenta, zato nam trebaju podatci o položaju transrodnih osoba u Italiji kako bismo ih mogli iskoristiti za takvo zagovaranje.

logo_access040214Zašto misliš da ima smisla primijeniti ovaj projekt na međunarodnoj osnovi?

Ono što me šokiralo jučer na sastanku je da sam prije nego što sam stigao u Budimpeštu mislio da je situacija u Italiji jedina teška i složena, ali došavši ovdje bilo mi je jasno da ovakvo umrežavanje pomaže da razumiješ, ne samo tuđu situaciju i osnovu, nego i svoju.
Korisno je shvatiti u kojim okvirima su naše države, to je jedini način da se osnažiš kada se vratiš kući u svoju svakodnevnicu, baveći se tim problemima i sudjelujući u toj borbi. Bitno je shvatiti cijeli kontekst, jer smo globalizirani, znači isto je za sve probleme u društvu, tvoji problemi, kao transrodne osobe, kao osobe iz radničke klase, na globalnom smo nivou.
Da bismo analizirali našu situaciji, našu državu, jer ako ne znaš, a ja ne znam, i mislim da zapravo ne znamo, shvatio sam jučer da ne znamo što se događa 100 km istočno od nas, i mislim da je to osnova - informacije su osnova. Nisam spomenuo i ostalo, što je također važno, ali složenije, kao odlučivanje o zajedničkim ciljevima na europskoj razini i pokušavanje ostvarivanja istih. Ali govorim o osnovi, koja je razmjena informacija naših situacija, kao temelj za analiziranje naših situacije koje će nam postaviti te ciljeve, te strategije, prave strategije?

 

crossmenu