kolekTIRV na Vox Feminae festivalu!

6. stu 2014.

U srijedu, 12.11.2014. kolekTIRV domaćin je filmskog programa Vrijeme je za trans prava! u kojem će biti prikazano ukupno osam filmova trans i inter tematike

Od programa izdvajamo:

15:00H / KINO EUROPA, VELIKA DVORANA

Transformacija obitelji / Transforming Family
r. Rémy Huberdeau / Kanada / kratkometražni dokumentarni film / 2012. / 10'41''

Transformacija obitelji kratki je film koji pokazuje kontinuirani razgovor trans osoba o roditeljstvu. Prekrasan prikaz problema, borbi i jakih strana transseksualnih, transrodnih i genderfluid(budućih) roditelja i današnjoj Sjevernoj Americi.

Transformacija obitelji

Transformacija obitelji

17:00H TRANS 2 / KINO EUROPA, VELIKA DVORANA

Black = Blue / Black is Blue
r. Cheryl Dunye / SAD / kratkometražni igrani film / 2014. / 17'

Black, nekoć Blue, transrodni je muškarc koji radi kao zaštitar u stambenom kompleksu u Oaklandu. Jedne noći Black primijeti bivšu djevojku na zabavi u jednoj od zgrada, a kako nijedan zaštitar ne želi čuvati "lezbijsku zabavu", odlučuje prihvatiti posao nadajući se ujedno razriješiti neke konflikte iz prošlosti. Međutim, priča se počne kretati u neočekivanu smjeru.

 

Dobri sin / The Good Son
r. Shirly Berkovitz / Izrael / dugometražni dokumentarni film / 2014. / 52'

Ovo je nevjerojatna priča o Oru, 22-godišnjem Izraelcu koji potajno štedi za operaciju promjene spola na Tajlandu. Prvu polovinu filma čini Orov kućni video i počinje snimkom na kojoj Or pokušava uvjeriti roditelje da mu pozajme 12 tisuća dolara, tobože kako bi mogao studirati na Oxfordu. Pogođen samoćom i užasnim osjećajem krivnje, Or broji dane do odlaska iz Tel Aviva.

Druga polovina filma počinje letom do Bangkoka, kada redateljica snima prve Orine korake kao žene. Gledamo je kako se oporavlja od operacije, preuzima novi identitet, razgovara s drugim transrodnim osobama za vrijeme emocionalnog izlaska u karaoke-bar. Po povratku u Tel Aviv morat će se suočiti sa svojom obitelji i s cijenom potrage za svojim istinskim identitetom.

Ovo je uzbudljiva priča o strahu, sumnji u sebe, volji i važnosti obitelji i toga da možete biti tko jeste.

19:00H / KINO EUROPA, VELIKA DVORANA

Kate Bornstein is a queer and pleasant danger
r. Sam Feder / SAD / dugometražni dokumentarni film / 2014. / 72'

Performerica i autorica Kate Bornstein uništava binarnosti i istodobno dekonstruira rod i vlastiti identitet. Trans-dyke. Oklijevajuće poliamorična. Sadomazohist/-ica. Scijentologinja koja se oporavlja. Pionirka rodnog odmetništva. Meditativni i zaigrani portret Bornstein u režiji Sama Federa bilježi vesele javne nastupe i bolna osobna priznanja, pokazujući Kate kao umjetnika/-icu-teoretičara/-ku-aktivista/-icu koji/koja postoji u prostoru između muškog i ženskog sa stilom, duhovito i nevjerojatno nepristrano.

PRIJE PROJEKCIJE FILMA IMAT ĆETE PRILIKU SUDJELOVATI U SKYPE RAZGOVORU S KATE BORNSTEIN I SAMOM FEDEROM.

Trailer for "Kate Bornstein Is a Queer & Pleasant Danger" from sam feder on Vimeo.

21:00H / KINO EUROPA, VELIKA DVORANA

Moja kuća u preriji / My Prairie Home

r. Chelsea McMullan / Kanada / dugometražni dokumentarni film / 2013. / 77'

U ovom dokumentarnom indie mjuziklu Rae Spoon nas vodi kroz razigrano, meditativno i na trenutke melankolično putovanje. Uz imaginarij veličanstvenih kanadskih prerija, Spoon nam otkriva put do svoje queer i glazbene punoljetnosti. Intervjui, performasi i glazbene sekvence otkrivaju inspirativan proces izgradnje vlastitog života kao trans osobe i kao glazbenika

Moja kuća u preriji

Moja kuća u preriji

23:00H / KINO EUROPA, VELIKA DVORANA

Čekajući Axela / Waiting for Axel

r. Andrea Celija, Simona Jerala / Slovenija / kratkometražni dokumentarni film / 2014. / 18'23''

Film prati mladoga transrodnog muškarca iz Pule koji je trebao početi s hormonalnom terapijom. Umjesto da dobije ono što su mu obećali psihoterapeut i drugi liječnici, bori se s neupućenim i neprofesionalnim zdravstvenim sustavom koji neprekidno odgađa početak njegove terapije. Film govori o čekanju na osobnu promjenu koja nekome znači sve na svijetu, a ništa onima koji toj osobi stoje na putu.

 

crossmenu