Sudjeluj u istraživanju o iskustvima s procedurom pravnog priznanja roda

Budući da je Pravilnik kojim je regulirana procedura za pravno priznanje roda u Hrvatskoj (za promjenu imena i oznake spola u dokumentima) stupio na snagu 20.11.2014. godine, uskoro će biti pet godina otkad se ova procedura provodi te tim povodom provodimo istraživanje o iskustvima s procedurom s ciljem izrade preporuka za poboljšanje procedure. 

Za sudjelovanje u istraživanju tražimo najmanje 25 osoba u dobi od 18 godina nadalje (samo punoljetne osobe), s kojima bismo provelie anonimni intervju u trajanju od 50 minuta. 
Kako bismo obuhvatilie što veći broj različitih iskustava potrebne su nam osobe koje su završile proces pravnog priznanja roda, koje su trenutno u procesu pravnog priznanja roda, koje namjeravaju započeti proces, kao i osobe koje ne žele započeti proces. 

Također želimo prikupiti iskustva osoba iz cijele Hrvatske. Intervjue s osobama koje nisu u Zagrebu ćemo obavljati online putem ili ćemo putovati ukoliko bude financijskih mogućnosti. 


Pitanja u intervjuima će se odnositi na probleme i prepreke s kojima se susrećemo prilikom prolaženja kroz proceduru, probleme i prepreke s kojima se susrećemo zbog neodgovarajućeg imena i oznake spola u dokumentima, kao i pitanja vezana za prijedloge za poboljšanje procedure. 


Molimo da se za sudjelovanje javite na info@kolektirv.hr ili na 01/5514 207. 


Naša prava su trenutno pod velikim napadom od strane desnih struja koje jačaju u Hrvatskoj.  Procedura za pravno priznanje roda vremenom postaje sve više nedostupna, patologizirajuća i diskriminatorna.
Važno je da koristimo sve moguće alate za obranu naših prava, a ovo istraživanje je jedan od tih alata. 

Podijelite svoja iskustva s nama kako bismo ih moglei prenijeti onima kojie odlučuju o našim pravima i iznijeti prijedloge za poboljšanja. 

crossmenu