Šestogodišnjem transrodnom djetetu Lulu Argentina izdala žensku identifikacijsku iskaznicu

21. lis 2013.

Argentinske vlasti su šestogodišnjoj transrodnoj djevojčici izdale identifikacijski dokument koji je u skladu s njezinim rodnim identitetom.

Prema International Business Timesu, krajem prošlog mjeseca državne vlasti su Lulu, koja je u biološkom smislu rođena kao muško ali se navodno od kada je progovorila odijevala i identificirala kao žensko, izdale žensku identifikacijsku iskaznicu temeljem Zakona o rodnom identitetu.

Kao što Associated Press ističe, to je prvi slučaj da je maloljetna osoba zakonski promijenila svoj spol na službenom dokumentu otkako je prošle godine usvojen zakon.

Lulu1004e

Majka šestogodišnje Lulu sa Cesarom Cigliuttijem predsjednikom Homosexual Community Argentina (CHA) na konferenciji za novinare u Buenos Airesu, 9. listopada, 2013. FOTO: AP

Argentinski Zakon o rodnom identitetu, usvojen u siječnju 2012. godine, omogućava građanima_kama da promijene imena i spol na službenim dokumentima bez odobrenja suca_sutkinje ili liječnika_ce. Svjesna da službeni dokumenti u kojima se zahtjeva pripisani spol osobe mogu djelovati kao oblik nadzora i kontrole tjelesnog izgleda, Argentina ostaje jedina zemlja na svijetu koja omogućava pojedincima_kama da promijene spol bez medicinskog ili sudskog odobrenja.

Zakon propisuje:

Rodni identitet podrazumijeva unutrašnji i individualni način na koji osobe doživljavaju rod koji može i ne mora biti u skladu s rodom pripisanim pri rođenju, uključujući osobno iskustvo tijela. To može uključivati promjenu tjelesnog izgleda ili funkcija pomoću farmakoloških, kirurških i drugih sredstava, pod uvjetom da su slobodno izabrana. Također uključuje druge oblike izražavanja roda kao što su odijevanje, načini govora i geste.

„Vlada provincije Buenos Aires je odlučila ponuditi rješenje za ovaj konkretan slučaj pokrenut od strane obitelji“, Alberto Perez, Predstojnik Ureda guvernera Buenos Airesa, citiran je u The Telegraph-u.

U posljednje su vrijeme djeca i maloljetne osobe koje se identificiraju kao transrodne uspjele povećati vidljivost kako u političkoj tako i u društvenoj domeni. Kroz borbu za usvajanje prijedloga Zakona o pravima transrodnih učenika_ca, svijet je upoznao Ashtona Leeja, šesnaestogodišnjeg transrodnog učenika iz Kalifornije koji je bio predvodnik zagovaračkih nastojanja da se prijedlog Zakona o pravima transrodnih učenika_ca usvoji.

Šestogodišnja Cory Mathis je također potaknula nacionalni dijalog o pravima transrodnih učenika_ca u javnim školama kada su joj školske vlasti u Koloradu odbile dozvoliti korištenje toaleta za djevojčice. Na kraju je sud presudio u njenu korist, pri čemu su mnogi_e navodili_e slučaj kao prvu takvu presudu predstojeće borbe za građanska prava.

Nadalje, dvanaestogodišnja Jazz je doprinijela promjeni shvaćanja vezanih za rodni identitet maloljetnih osoba kada je s Barbarom Walters razgovarala o svom rodnom identitetu te u HuffPost Live o svojoj želji da postane majka.

Što se tiče Luline pobjede u Argentini, prema izvještaju The Telegrapha, vlasti su donijele odluku omogućiti joj odgovarajuću identifikaciju nakon što je njezina majka Gabriela pisala Danielu Scioli, guverneru Buenus Airesa, kao i argentinskoj predsjednici Argentine Cristini Kirchner,

„Prihvaćanjem da moj sin nije bio sin kojeg sam rodila već djevojčica“, Gabriela je rekla reporterima, „prihvatila sam njezin identitet i svrstala se na njezinu stranu.“

Izvor: The Huffington Post

crossmenu