Program Transpozija !!!

28. ožu 2016.

U nastavku pročitajte što nas sve očekuje tijekom Transpozija !!!

Program Transpozija !!! počinje u četvrtak, 31.03.2016. u 20:00 s partyjem otvorenja i završava u nedjelju, 03.04.2016. oko 16:00.

PROGRAM

Četvrtak – 31.03.
20.00 – 23.00 – Veliko otvorenje Transpozija !!! 

 

Petak – 01.04.
9.00 – 10:30 – Uvod, doručak, upoznavanje, dogovor o radu i očekivanja
10.30 - 11.00 Pauza
11.00 - 11.15 Terminologija
11.15 - 13.00 Tranzicija: društvo i jezik 11.15 - 13.00 (Ne)vidljivost rodne i spolne raznolikosti
13.00 - 14.30 Ručak
14.30 - 15.00 Aktivnosti za bolje upoznavanje
15.00 - 16.30 Radionica šminkanja (dnevnog i noćnog) by House of Flamingo (uz pauzu za osvježenja) 15.00 - 16.00 Roditeljstvo
16.00 - 16.30 Pauza
16.30 - 18.00 Radionica drag šminkanja by House of Flamingo 16.30 - 18.00 Trans, inter i rodno varijantne osobe u sportu
18.00 - 19.00 Večera
19.00 - 22.00 Filmska noć 19.00 - 22.00 Šetnja Zagrebom

 

Subota – 02.04.
9.00 - 9.30 Doručak i aktivnosti za bolje upoznavanje
9.30 - 11.00 Pravno priznanje roda
11.00 - 11.30 Pauza
11.30 - 13.00 Fizička tranzicija
13.30 - 15.00 Ručak
15.00 - 15.15 Aktivnosti za bolje upoznavanje
15.15 - 16.45 Rad i obrazovanje
16.45 - 17.00 Pauza za kavu
17.00 - 18.00 KVIrZ
18.00-19.00 Večera
21.00-21.15 Penitoris Party

 

Nedjelja – 03.04.
10.00-11.00 Doručak i aktivnosti za bolje upoznavanje
11.00 - 12.00 Seksualnost i veze
12.00 - 12.30 Pauza/ručak (podjela lunch paketića)
12.30 - 14.30 Diskriminacija i podrška
14.30 - 14.45 Pauza
14.45 - 15.30 Osvrt na ispunjenje očekivanja i evaluacija
15.30 - 16.00 Oproštajka

OPIS PROGRAMSKOG SADRŽAJA

ČETVRTAK – 31.03.

U četvrtak nas očekuje veliko otvorenje Transpozija !!!  koje počinje u 20h a završava u 23h

Osim osvježenja, otvorenje će nam uljepšati talentirana zagrebačka umjetnica Jordi. Ovdje: http://tus-nua.bandcamp.com/ možete pročitati više o njoj i čuti njenu muziku 🙂 Dok Jordi bude odmarala svoje glasnice, imat ćete priliku poslušati priče pripadništava naše zajednice kroz Pride Voices (primjer kako to izgleda: www.praguepride.cz/en/pride-voices-3/).

PETAK – 01.04.

JUTARNJI SEGMENT

Uvod, doručak, upoznavanje, dogovor o radu, očekivanja i terminologija

Upoznajte Transpozijska volonterstva, organizatorstva, Srčeko tim, i upoznajmo se svie međusobno kroz igru!

Također ćemo u ovom dijelu dana proći kroz logistiku, te kako bi nam ovi zajednički dani protekli što ugodnije, dogovorit ćemo se o načinu rada tijekom Transpozija !!! te o određenim pravilima ponašanja.

Podijelit ćemo svoja očekivanja od Transpozija kako bismo se zajednički potrudilei da ih i ispunimo, te ćemo identificirati pojmove koji su nam bitni, zanimljivi ili nejasni. Nakon pauze ćemo te pojmove nastojati pojasniti.

Paralelne radionice:

 

 1. Tranzicija: društvo i jezik
  Kad je riječ o tranziciji, rijetko se razgovara o njenom društvenom aspektu. Šta uključuje društveni aspekt tranzicije? Kako coming out utiče na odnose u našim životima? Kako se nositi s reakcijama okoline na vidljive promjene vlastitog rodnog izražavanja? Kako se navići da su te promjene vidljive i kako se s njima nositi? Kako se navići na promjenu imena i/ili zamjenica i pomoći drugima da naprave isto? Kako se nositi sa krivim rodnim oslovljavanjem? Na koje sve načine možemo pokušati naše jezike učiniti manje rodnim? Odgovore na ova pitanja ćemo pokušati naći skupa.

 2. (Ne)vidljivost rodne i spolne raznolikosti
  Kroz ovu interaktivnu radionicu ćemo se zajedno osvrnuti na pitanja poput: Koliko rodova postoji? Kako je rod vidljiv u svakodnevnom životu, sa posebnim osvrtom na porodicu, okolinu i medije? Osvrnut ćemo se i na pozitivne i negativne aspekte vidljivosti trans, inter i rodno varijantnih osoba, te načinima izvještavanja o nama u medijima. Također ćemo razmotriti odnose u zajednicama u kojima se najčešće nalazimo: u LGBTIQ zajednici, u feminizmu, unutar trans zajednice, te odnosima između trans i inter zajednica.

POPODNEVNI SEGMENT

Paralelne radionice:

 

 1. Radionica šminkanja (dnevnog i noćnog) by House of Flamingo
  Imat ćemo priliku uživati u umjetnosti koju stvaraju House of Flamingo, umjetnička platforma udruge Flamingo. Uz uvodnu prezentaciju naučit ćemo sve o osnovnom make-up priboru koji nam je potreban, kako pogoditi pravu nijansu pudera, oblikovati obrve, usne, konturirati lice, ali i kako brinuti o koži nakon skidanja šminke. Članstva House of Flamingo pokazat će dvije varijante šminke: dnevni look kao i onaj za noćni izlazak; a da sve ne bi ostalo samo na riječima, zajedno s polazništvima će sve navedeno proći u praksi, u ugodnoj i neformalnoj atmosferi.

 2. Roditeljstvo
  Razgovarat ćemo o raznim mogućnostima roditeljstva za trans, inter i rodno varijantne osobe, o utjecajima hormonskih terapija na naše reproduktivne organe kao i o pravnim aspektima roditeljstva.

Paralelne radionice:

 1. Radionica drag šminkanja by House of Flamingo
  Članstva House of Flamingo nastavit će pred našim očima stvarati umjetnost te će nam pojasniti i pokazati stil drag šminkanja.
 2. Trans, inter i rodno varijantne osobe u sportu
  Na ovoj radionici ćemo razmotriti s kojim se sve problemima susreću trans, inter i rodno varijantne osobe u sportu i na koji način bi se moglo osigurati sportske prostore gdje će se svei osjećati sigurno i udobno.

VEČERNJI SEGMENT

Paralelni programi:

 

 1. Filmska noć
  Za one kojie se žele opustiti u ugodnom društvu i pogledati zanimljiv filmski program trans, inter i rodno varijantne tematike uz kokice 🙂
 2. Šetnja Zagrebom
  Za one kojie žele malo protegnuti noge i pritom vidjeti neke od ljepota Zagreba, organiziralie smo šetnju Zagrebom uz profesionalno vodstvo s osvrtom na mjesta od značaja za LGBTIQ zajednicu.

SUBOTA – 02.04.

JUTARNJI SEGMENT

Pravno priznanje roda

Razgovarat ćemo o postojećim procedurama za pravno priznanje roda u zemljama regije, o preprekama s kojima se susrećemo tijekom tih procedura, s posebnim naglaskom na djecu i mlade, rodno nebinarne osobe i inter osobe. Predstavit ćemo i nadolazeće istraživanje kolekTIRV-a o pravnom priznanju roda.

Fizička tranzicija

Tijekom ove radionice razgovarat ćemo o aspektima tranzicije koji su nekim osobama potrebni a koji se tiču tijela, kao što su takozvane gornje i donje operacije, hormonska terapija, fitness, binding, tucking i slično. Razmijenit ćemo informacije o dostupnosti određenih tretmana u zemljama regije, o pokrivanju troškova tih tretmana te podijeliti svoja iskustva.

POPODNEVNI SEGMENT

Rad i obrazovanje

Trans, inter i rodno varijantne osobe često doživljavaju diskriminaciju i razne oblike nasilja u obrazovnim institucijama, na radnim mjestima općenito a posebice u stigmatiziranim zanimanjima poput seks rada. Koje su prepreke s kojima se susrećemo prilikom zapošljavanja ili upisa u obrazovne institucije? Koje su nam potrebe u školi i na radnom mjestu?

KVIrZ

Kviz, nazvan KVIrZ, će biti sastavljen na temelju tema o kojima se govorilo tijekom Transpozija !!!. Sudioništva će biti podijeljena u grupe te će pobijediti grupa koja bude imala najviše tačnih odgovora. Pobjedničku grupu očekuje i mala nagrada 😉

VEČERNJI SEGMENT

Penitoris Party

U subotu će se održati party zatvaranja Transpozija !!! pod nazivom Penitoris Party! Penitoris Party je dobio naziv tokom osmišljavanja programa Transpozija, gdje smo spominjajući klitoris i penis, koji su isti organ, htjelei imati jednu riječ koja će ga opisivati pa je tako, u žaru inspiracije, rođena riječ penitoris. 🙂 Penitoris Party bit će obogaćen nastupima troje članstava House of Flamingo te muzikom koju će nam puštati DJ Tena.

NEDJELJA – 03.04.

JUTARNJI SEGMENT

Paralelne radionice:

 

 1. Seksualnost i veze
  Kad je riječ o seksualnosti, trans osobe često čuju pitanja poput: “Ako ti se sviđaju cure, zašto ne ostaneš dečko?” Također trans, inter i rodno varijantne osobe se često susreću s fetišističkim ponudama. A kad je riječ o vezama, postavlja se pitanje kako i kad reći potencijalnim partnerstvima da si trans, inter i/ili rodno varijantna osoba. Tijekom ove radionice, pokušat ćemo doći do određenih mehanizama koji nam mogu pomoći da se nosimo s određenim pitanjima i situacijama povezanima sa seksualnošću i vezama.
 2. Depatologizacija
  Šta je to depatologizacija i zašto je bitna za trans, inter i rodno varijantne osobe? Jesu li nam dijagnoze potrebne – zašto ili zašto ne? Kako osigurati skrb i kako financirati troškove ako nema dijagnoza? Kako očekivati da budemo prihvaćenei kao “normalnei” ako se rodna i spolna raznovrsnost tretiraju kao bolesti? Pokušat ćemo na zanimljiv način doći do zaključaka koji uzimaju u obzir raznolike potrebe svih nas 🙂

POPODNEVNI SEGMENT

Diskriminacija i podrška

Tijekom ove radionice, imat ćemo priliku da podijelimo neka od svojih iskustava s različitim oblicima diskriminacije te kakva nam je podrška bila potrebna u tim trenucima. Zatim ćemo proći kroz različite vrste podrške i kroz načine samoorganizirarnja, uključujući i iskustva u samoorganiziranju vršnjačkih grupa podrške u regiji. Cilj ove radionice je da nas osnaži i pokaže nam kako možemo na jednostavan način pružati jednei drugima podršku u lokalnoj zajednici.

I tu nam nažalost dolazi kraj, ali završit ćemo veselo i uz nadu da se vidimo opet dogodine! 🙂

crossmenu