Prekršajna prijava protiv Ivana Pernara

17. velj 2023.

Zagreb Pride i kolekTIRV jučer su zajednički podnijeli prekršajnu prijavu protiv Ivana Pernara i drugih nepoznatih počinitelja_ca.

Ivan Pernar objavio je 10. veljače 2023. godine na Facebooku status s fotografijom preslike zaslona mobitela u kojima objavljuje da je zambijsku policiju obavijestio da je hrvatski državljanin, a koji se trenutno nalazi u zambijskom pritvoru zbog nedokazanih optužbi, transrodna osoba. Nadalje, pozvao je svoje online sljedbenike_ce da učine isto, znajući da je transrodnost kriminalizirana te da je zabranjena zambijskim Kaznenim zakonom uz zapriječenu zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina do doživotno. U komentarima ispod navedene objave Ivana Pernara, njegovi_e sljedbenici_e objavljuju da su, potaknuti_e pozivom Ivana Pernara, i sami_e zambijskim vlastima prijavili_e hrvatskog državljanina, čime se njegova sigurnost dodatno kompromitira.

Tim postupcima Ivan Pernar nastoji transrodnost, a koja je hrvatskim zakonom i europskim vrijednostima zaštićena ljudska karakteristika, prikazati kao nešto negativno i protupravno. Njegovo postupanje dovodi u direktnu opasnost konkretnu osobu – da potencijalno bude pravno sankcioniran na temelju zambijskog zakona koji je diskriminatoran i protivan međunarodnim ljudskim pravima, ali i da bude izložen nasilju od strane drugih osoba.

Prikazivanje transrodnosti kao negativne ljudske karakteristike te poduzimanje radnji kojima se transrodne osobe pravno i životno ugrožava kao i pozivanje neutvrđenog broja drugih građana_ki da vlastitim aktivnostima nanesu štetu transrodnim osobama, uznemirujuće je za sve transrodne osobe, a uz njih i sve druge članove_ice LGBTIQ+ zajednice, budući da pozivaju na primjenu zakona koji je diskriminirajući prema svima nama.

Pozivajući na primjenu jednog takvog zakona Ivan Pernar i njegovi sljedbenici_e stvorili su neugodno i neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje prvenstveno za nas, LGBTIQ+ zajednicu, ali i za naše obitelji, prijatelje_ice i sve ostale građane_ke.

Zbog svega navedenoga podnijeli_e smo prekršajnu ​​ prijavu za uznemiravanje te za remećenje javnog reda i mira te pozvali_e nadležne na žurno djelovanje zbog  dalekosežnih posljedica te s obzirom na očekivanje da će se diskriminatorno postupanje nastaviti.

Podržavamo pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić koja je Državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv Ivana Pernara, ukazujući pritom na opasnost govora mržnje u poticanju na daljnju diskriminaciju.

Medijska hajka na trans osobe kojoj zadnje vrijeme svjedočimo odvratna je i neodopustiva. Borba za trans prava tiče se se svih nas i o njoj nećemo šutjeti.

crossmenu