Poziv na radionicu o medijskom izvještavanju o LGBTIQ zajednici u Hrvatskoj!

17. velj 2024.

Mediji i osjetljive skupine: dobro, loše, osjetljivo

Razmatrat ćemo etičke dileme pri izvještavanju o osjetljivim skupinama, s posebnim fokusom na LGBTIQ zajednicu. Kroz analizu medijskih praksi u posljednjih deset godina, istražit ćemo promjene, pomake i nedostatke u elektroničkim, tiskanim i audiovizualnim medijima.

Radionica će polaznike upoznati s različitim medijskim pristupima kako bi ih potaknula na šire i inovativnije razmišljanje od uobičajenih novinarskih obrada ovih tema. Osim toga, istaknut ćemo primjere dobrih i loših praksi u izvještavanju o LGBTIQ zajednici u hrvatskim medijima, pružajući konkretne smjernice i preporuke za promicanje etičkog i odgovornog novinarstva u ovom kontekstu.

Datum: 22.2.2024.

Vrijeme: 15.30-17.30

Lokacija: Društveno-kulturni centar Šesnaetica, Ozaljska 16

Što možete očekivati:

Razmatranje etičkih dilema pri izvještavanju o osjetljivim skupinama

Analiza promjena u medijskoj obradi LGBTIQ tema u posljednjih 10 godina

Prikaz primjera dobrih i loših praksi u hrvatskim medijima

Smjernice za promicanje etičkog i odgovornog novinarstva

Predavačice:

Barbara Matejčić je nagrađivana slobodna novinarka i istraživačica usmjerena na društvena pitanja i ljudska prava. Piše za domaće i inozemne medije te je autorica audio dokumentaraca i reportaža. Surađuje s medijskim, ljudskopravaškim i istraživačkim organizacijama. Autorica je narativno-novinarske knjige „Kako ste?“ u izdanju njemačke zaklade Heinrich Böll. Povremeno radi kao urednica na neprofitnim portalima u Hrvatskoj. Redovito drži edukacije o novinarstvu.

Antonela Marušić je novinarka i spisateljica. Jedna je od pokretačica hrvatskog feminističkog portala Vox Feminae. Surađuje s nizom hrvatskih i regionalnih medija i portala koji se bave nezavisnom kulturom, medijima, književnošću, glazbom, aktivizmom i ljudskim pravima. Književne radove objavljuje pod literarnim imenom Nora Verde. 

Za koga je radionica?

Svi novinari, medijski profesionalci i svi zainteresirani za odgovorno i inovativno izvještavanje su dobrodošli!

 Kako se prijaviti:

info@kolektirv.hr

crossmenu