Poboljšaj zdravstvo za trans osobe u Hrvatskoj (i regiji)!

27. pro 2022.

Pomozi nam da poboljšamo pristup zdravstvenoj zaštiti za trans osobe na Balkanu!

 • Da li ste trans osoba ili osoba sa trans iskustvom, ili mislite da bi moglei biti?*
 • Da li imate 18 ili više godina, ili ste roditelj (potencijalno) trans osobe mlađe od 18 godina?
 • Da li ste živjelei i/ili pristupilei bilo kojoj vrsti zdravstvene skrbi na području Balkana:
  • Albanija
  • Bosna i Hercegovina
  • Crna Gora
  • Hrvatska
  • Kosovo
  • Sjeverna Makedonija
  • Slovenija
  • Srbija

Popunite ovaj anonimni upitnik (dostupno na engleskom ili BCHS / bosanskom-crnogorskom-hrvatskom-srpskom jeziku):


Želimo saznati o vašim iskustvima s pristupom zdravstvenoj skrbi! Nije bitno da li želite ili ste pristupilei bilo kakvim zdravstvenim uslugama koje su specifične za trans osobe (npr. hormoni, operacije, itd.) ili ne – ovo istraživanje je za SVE (potencijalno) trans osobe koje ispunjavaju gore navedene kriterije!

Upitnik će se baviti sa nekoliko tema o vašem zdravlju i dobrobiti kao osobe sa trans iskustvom, vašim iskustvima sa zdravstvenom skrbi i evaluacijom zdravstvenog sustava u vašoj zemlji i gdje ste mu pristupilei.

Ne postoje “ispravni” ili “pogrešni” odgovori – iskustva, misli i osećanja svake osobe su validna i važna, i potičemo vas da koristite riječi i izraze koji vam najviše odgovaraju.

*Za potrebe ovog upitnika upotrebljavamo “trans osobe” i “osobe sa trans iskustvom” naizmjenično kao krovne pojmove koji se odnose na sve ljude čiji se rodni identitet i/ili rodno izražavanje razlikuje od onih koji se očekuju za spol koji im je pripisan pri rođenju. To uključuje, ali nije ograničeno na nebinarne, kvir i rodno varijantne osobe, trans muškarce, žene sa trans historijom, itd.

TMB (Trans Mreža Balkan) se zalaže za zdravstvenu zaštitu trans osoba koja se zasniva na savremenom medicinskom znanju i najvišim standardima ljudskih prava. Potrebna nam je vaša pomoć da omogućimo takvu etičku, individualnu zdravstvenu skrb u našem regionu! Ovo istraživanje je prvo takve vrste u regionu koje uzima u obzir mnoge različite identitete, potrebe i iskustva, a koje su osmislile trans osobe za trans osobe. Primarni istraživački tim za ovo istraživanje čine tri trans osobe iz regije Balkana: Ryan Žujo, Arian Kajtezović i Vanja Cipurković. Za sva pitanja ili komentare možete se javiti timu na e-mail health@transbalkan.org.


Dio upitnika koji se odnosi na Hrvatsku se provodi u suradnji s kolekTIRV-om u sklopu projekta “Od praznina do pristupa – trans i interspolne osobe u zdravstvu”. Projekt financira Europska komisija, Opća uprava za pravosuđe i potrošaće, kroz program Građani, jednakost, prava i vrijednosti.
Za više informacija o projektu posjetite: https://kolektirv.hr/projekt-od-praznina-do-pristupa-trans-i-interspolne-osobe-u-zdravstvu/
Za sva pitanja o projektu pišite na info@kolektirv.hr

Poboljšaj zdravstvo za trans osobe u Hrvatskoj (i regiji)!
crossmenu