Održan Transpozij - međunarodni simpozij o pravim trans*, inter* i rodno varijantnih osoba

18. ožu 2014.

U organizaciji Ženske sobe – Centra za seksualna prava i udruge kolekTIRV Hrvatska održan je međunarodni simpozij pod nazivom "Transpozij" u hotelu International u Zagrebu, u trajanju od 15. do 16. ožujka 2014. godine. Simpozij je organiziran u sklopu projekta "Rodna ravnopravnost za sve – Ostvarimo trans prava!" kojeg Ženska soba provodi u suradnji sa kolekTIRV-om Hrvatska a koji je financiran od strane Europske unije u sklopu programa Europski instrument za demokraciju i ljudska prava.

transpozij 3

"Transpozij" je bio simpozij međunarodnog karaktera na kojem su sudjelovali/e aktivisti i aktivistkinje te organizacije koje pomiču prava trans*, inter* i rodno varijantnih osoba iz Hrvatske, Nizozemske, Srbije, Mađarske, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Francuske, Makedonije, Crne Gore, Češke, Slovačke i Slovenije. Na "Transpoziju" je sudjelovalo preko 50 sudionika i sudionica.

Za početak su predstavljeni položaji trans*, inter* i rodno varijantnih osoba diljem zemalja sudionica na simpoziju. Potom je predstavljena zakonska regulativa i zašita (ili nedostatak iste) trans*, inter* i rodno varijantnih osoba na području Europe te se razgovaralo o usporedbi zakonodavstava među zemljama. Na simpoziju se fokusiralo na iskustva i napore poduzete od strane organizacija sudionica na "Transpoziju" te kako se boriti protiv transfobije, transfobičnih stavova i nasilja u društvu. Kao važnom temom na simpoziju pokazao se problem pristupa zdravstvenoj skrbi, ponajviše u zemljama u regiji, te preprekama u zdravstvenoj zaštiti za transrodne, interrodne i varijantne osobe. Također, važnom temom pokazali su se zakoni i zakonske regulative koji se tiču prava trans*, inter* i rodno varijantnih osoba, a koji su još uvijek mnogo nepovoljni za njih. Tijekom simpozija su sudionici/ce razmjenjivali/e svoja iskustva, probleme, primjere dobrih ali i loših praksi u regiji i zemljama Europske unije.

Za vrijeme drugog dana "Transpozija" predstavljena je kampanja koja se provodi u sklopu projekta te je premjerno prikazan video spot „PRAVO NA SREĆU“ nastao u suradnji udruga Ženska soba i kolekTIRV.  Režiju spota potpisuje Ana Hušman, snimatelj je Ivan Slipčević, montažer Noah Pintarić, a sam spot sniman je u studiju Jadran filma.

U spotu, koji na jednostavan i edukativan način promiče poruku sreće kao prava svakog čovjeka, su sudjelovali_e članovi_ce udruge kolekTIRV Hrvatska i Ženske sobe - Centra za seksualna prava. Prema riječima redateljice Ane Hušman, koncept spota je koristio jednostavna objašnjenja i definicije te razlike među pojmovima „spol“ i „rod“ budući da šira domaća javnost „rod“ povezuje s rodbinom zbog sličnosti te dvije riječi. „Glavni cilj je promovirati spot putem državne televizije i društvenih mreža kako bi se društvo osvijestilo i počelo razlikovati važne stvari vezane za transrodnost i transseksualnost,“ naglasila je redateljica.

Video možete pogledati ovdje:

 

Engleska verzija spota:

crossmenu