Intervju na temu trans prava u Mađarskoj

30. srp 2014.

Seriju intervjua napravljenih tijekom održavanja Vijeća Transgender Europe u Budimpešti nastavljamo s razgovorom većinski lokalnog konteksta. O jednom viđenju trans situacije u Mađarskoj pričali smo sa Zsofiom!

Bok Zsofia, možeš li nam ukratko predstaviti trenutnu situaciju i položaj trans osoba u Mađarskoj?

To je zapravo prilično kompleksno pitanje jer postoji više razina života trans osoba ovdje u Mađarskoj, i one su vrlo, vrlo različite. Na primjer, zakonska strana je relativno lagana nakon što je primijenjen argentinski model zakona, ali i prije njega je Mađarska imala vrlo jednostavan postupak pravnog priznavanja roda. Ali, to nije bilo zbog nekakve tolerancije ili prosvjetljenosti, ne, to je bilo zato jer o priznavanju roda u zakonu nije stalao ništa osim jedne rečenice iz 1982. Na osnovi te rečenice su ‘stručnjaci’ iz nekih ministarstava razvili određene prakse na temelju kojih su se svi slučajevi rješavali. Ali kako to nije zakon, znači da praksa lako može biti mijenjana na bolje ili gore, ovisi o zakonodavcima.
To je jedna razina transrodnog života. Druga razina - svakodnevnica, je takva da je cijela ova transrodnost Mađarima misterija i zapravo nemaju pojma na što se zapravo odnosi. Dakle, jedva znaju da postoje gej muškarci (ako uopće kažu gej, a ne ‘pederi’ ili nešto agresivnije) i onda dolaze drugie koji su još više gej, ili tako nešto. Većina ne zna ništa o transrodnosti, no i dalje postoje predrasude i glasine pa svakodnevnica nije lagana. Transrodne osobe su pod pritiskom normalizacije, gdje pritisak ne vrši zakon već društvo, i ako žele biti ostavljenie na miru moraju se ‘uklopiti’. Pa kada, i ako mogu, idu ‘stealth’.
Stoga bi održavanje ovog Vijeća moglo doprinijeti vidljivosti trans zajednice što bi zapravo bio veliki korak naprijed. Nažalost, za mađarske političare Vijeće kao da se i ne odvija, da, ok, dobili smo par pisama nekih ministarstava kojima smo pristupili, ali svie su pristojno odbili pojavljivanje ili slanje zastupnika. Bar nisu bili neljubazni...
Mislim da je ovo veliki, ali ne i golemi korak naprijed, golemi korak bio bi kada bi političari prepoznali i priznali trans osobe, njihovo postojanje, njihove potrebe, i njihovo pravo na život, ali do toga ćemo se načekati.

10299945_706768856032031_2055378185031732349_n

Ovih dana svie pričaju o vrlo konzervativnoj, desno orijentiranoj vladi Mađarske. Ima li to utjecaj na trans zajednicu?

Konzervativna desna vlada, i još desnija stranka u parlamentu… Prošle su 4 godine i trans teme nitko nije niti spomenuo. Moglo bi se reći da su stvari iste kao prije. Ali se oko pridea, koji je kao bojište, dosta priča… Ne baš kao u Rusiji, ali dolazi interventna policija itd. jer su ‘prosvjednici’ zbilja agresivni. Da, to je zapravo jedina lgbt tema o kojoj se priča u cijeloj zemlji, i koja ima imalo mainstream medijske ili političke pozornosti i to samo zato jer se koristi kao izlika za političko nadmetanje. A trans život je toliko nevidljiv da ga ne prepoznaju kao prostor za političko iskorištavanje, što možda i nije toliko loše…

crossmenu