Elektronska prepiska s dr. Hermanom Vukušićem

26. ruj 2022.

U nastavku teksta, objavljeno je i u potpunosti kopirano obraćanje dr. Vukušića udruzi kolekTIRV, a koje smo zaprimili putem elektronske pošte.

Odgovor kolekTIRVa na dopis dr. Vukušića - poslano 26.09.2022. u 12:50

Poštovani doktore Vukušić,

Način na koji pričate o ovoj temi, način na koji nam se obraćate i rokove koje nam postavljate ne izgledaju kao kontruktivni poziv na suradnju, već kao napad na nas kao udrugu i trans osobe.

Unatoč tome, zahvaljujemo Vam na ostvarivanju direktnog kontakta. Vaše obraćanje smo razmotrili s punom pažnjom, kao i u svakoj situaciji kada nam se obrati osoba koja smatra da su joj njena prava prekršena. U nastavku maila pokušat ćemo odgovoriti na neke Vaše zabrinutosti, kao i prijedloge.

Prije svega, zahvaljujemo Vam se na vašem trudu da nas uključite na sva predstojeća javna i službena zbivanja koja se tiču javnozdravstvene problematike vezane uz teme iz Vašeg intervjua, a koje se direktno tiču zdravlja i blagostanja transrodnih, rodno varijantnih i interspolnih osoba čija prava naša udruga zastupa. Zadovoljstvo nam je odazvati se, naročito uzevši u obzir negativnu praksu isključivanja TIRV zajednice iz diskusija koje se direktno tiču njenog zdravlja i ljudskih prava. Na europskoj i svjetskoj razini, ova praksa se značajno promijenila na bolje, međutim, u Hrvatskoj nije, pa se radujemo Vašim naporima da se praksa i u nacionalnom kontekstu promijeni, tako da uključi zajednicu u odlučivanje i diskusije koje utječu na njenu kvalitetu života.

Nadalje, adresirajući Vaše zabrinutosti u odnosu na navodno kršenje Vaših prava od naše udruge:

Ukazujemo vam na članak 2., stavak 1.  Zakona o javnom priopćavanju u kojem jasno piše:

Djelatnosti javnoga priopćavanja, u smislu ovoga Zakona, su djelatnosti izdavanja novina i drugih povremenih izdanja, djelatnosti proizvodnje i emitiranja radijskoga i televizijskoga programa i djelatnost novinskih agencija

Budući da smo mi udruga koja ne provodi navedene aktivnosti, Zakon se na nas ne odnosi stoga odbijamo Vaš zahtjev da s naših službenih stranica uklonimo/maknemo/izmijenimo ijedan tekst koji se bavi argumentiranim demantijem Vaših navoda. Kako nijedan tekst nije imao za cilj, niti se bavio Vašom ličnošću, već isključivo Vašim argumentima, stava smo da nema elemenata niti pokušaja defamacije Vaše ličnosti. Ukoliko smatrate suprotno, slobodni ste, dakako, tražiti pravnu zaštitu.

U odnosu na Vašu žalbu na našu konstataciju da je Vaš intervju "namjerno širenje neutemeljenih tvrdnji i stavova, a kojima je jedina svrha poziv na usmjerenu transfobiju i diskriminaciju trans i rodno varijantnih osoba" - predočavamo Vam da je ovo naš vrijednosni sud, u odnosu na već vidljive efekte kontinuiranog diskursa koji promovirate, a koji propagira nazadovanje već regresivne prakse trans-specifične zdravstvene skrbi, koju se naša udruga trudi unaprijediti kako bi svi građani i građanke Hrvatske imali pristup visokokvalitetnoj, besplatnoj i dostupnoj zdravstvenoj zaštiti. Efekti se vide i u kontinuiranom anonimnom uznemiravanju podržavajućih roditelja trans osoba, a koji su uslijedili odmah nakon vašeg intervjua.

U odnosu na utemeljenost Vaših tvrdnji, želimo iskazati da izostanak argumenata protiv u zdravstvenom sistemu Hrvatske, ne govori o ispravnosti i činjeničnoj točnosti Vaših tvrdnji, već o nedostatku educiranog i dovoljno senzibiliziranog zdravstvenog kadra, što je problem na koji naša udruga već godinama ukazuje, te na kojem kontinuirano radi. Vjerujemo da će demantij Vaših stavova stići od relevantnih europskih i svjetskih stručnjaka/inja.

U cilju pune transparentnosti sa zainteresiranom javnošću, što je i jedan od glavnih principa rada naše udruge, Vaš ćemo dopis, kao i naš odgovor, objaviti na našim stranicama, kao i društvenim mrežama. Kako ne pristajemo na zastrašivanja, na koja smo navikli u našoj borbi za ljudska prava i slobodu, vjerujemo da je transparentnost najbolji lijek u odnosu na navedene mehanizme onemogućavanja našeg rada. 

Lijepi pozdrav,

kolekTIRV

Elektronske poruke dr. Vukušića

"Zahtjev za ukidanjem uvredljivog sadržaja (!)" -zaprimljeno 24.09.2022. u 12:24

Poštovani/e,

na službenim stranicama vaše udruge kolekTIRV objavljen je tekst pod naslovom "DEMANTIJ NA TRANSFOBNE I NEISTINITE TVRDNJE HERMANA VUKUŠIĆA" u kojem reagirate na moj intervju "Glasu Istre" od 06/08/22 godine.

Navedeni tekst mi imputira "namjerno širenje neutemeljenih tvrdnji i stavova, a kojima je jedina svrha poziv na usmjerenu transfobiju i diskriminaciju trans i rodno varijantnih osoba", čime se na neistinit i uvredljiv način proziva mene kao osobu i javnozdravstvenog djelatnika sa preko 30 godina radnog staža i angažmana posvećenog društveno ranjivim skupinama.

Kao činjenice koje potvrđuju prethodno navedene stavove prvo ću navesti očitovanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, gospođe Višnje Ljubičić, dipl.iur. od 22/08/22, a u kojem se (između ostaloga) za moj intervju u "Glasu Istre" kaže sljedeće"

"Navodi izneseni u intervjuu ne predstavljaju diskriminaciju odnosno uznemiravanje u smislu Zakona o ravnopravnosti spolova odnosno Zakona o suzbijanju diskriminacije…Tvrdnje iznesene u intervjuu su u u domeni vrijednosnog suda koji nema diskriminatorni učinak...Stavovi izneseni u intervjuu ne mogu se sami po sebi smatrati poticanjem drugih osoba na činjenje diskriminacije, niti pod javno poticanje na nasilje i mržnju".

Nadalje, što se pak tiče stručne utemeljenosti mojih navoda iz navedenog intervjua, oni su 01/09/22 prezentirani stručnom kolegiju Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb, te odmah potom i široj hrvatskoj  javnosti putem društvenih mreža i elektronskih medija.

Interesantna je činjenica da nakon svega navedenoga  nitko osim vaše udruge ne dovodi u pitanje medicinsku točnost mojih tvrdnji, a poznato mi je i kako su pojedini    
zdravstveni djelatnici koji su ujedno i aktivisti skloni djelovanju vaše udruge na traženje stručnog očitivanja protiv mojih navoda dobili negativan odgovor svih relevantnih stručnjaka u Hrvatskoj sa područja seksualne medicine.

S obzirom da očito niste skloni objavi činjenica koje ne idu u korist vašoj aktivističkoj agendi (kako znanstvenih, tako i općih) ovim putem izvješćujem vas kako ću se osobno zalagati da predstavnici vaše udruge imaju prostora na svim predstojećim javnim i službenim zbivanjima koja se tiču javnozdravstvene problematike vezane uz teme iz mog intervjua, pa će, barem tako, šira hrvatska javnost imati priliku čuti obje strane argumenata.

Što se pak tiče uvredljivih i difamirajućih karakterizacija koje vežete uz moj lik i djelo, a koje su mi  već učinile štetu povredom moje javne osobnosti i koje su u suprotnosti sa navedenim očitovanjem Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, dajem vam rok do ponedjeljka, 26/09/22 da iste uklonite ili ću u protivnom potražiti pravnu zaštitu.

Također, sukladno odredbama važećih zakona o informiranju i priopćavanju tražim da ovaj moj dopis objavite na službenim stranicama vaše udruge.

Sa poštovanjem,

Herman Vukušić, dr.med.
specijalista-psihijatar

Prilog uz prethodnu poruku (!) - zaprimljeno 24.09.2022. u 12:25

Dopuna Zahtjeva (!) - zaprimljeno 24.09.2022. u 13:59

Poštovani/i 

današnja prvotna  elektronska pošta odnosi se pogotovu i na tekst "REAKCIJA UDRUGE KOLEKTIRV NA TRANSFOBNE IZJAVE PSIHIJATRA HERMANA VUKUŠIĆA" a koji ste, pored svojih stranica,  u obliku promo oglasa objavili u Večernjem listu.

https://www.google.com/amp/s/m.vecernji.hr/amp/vijesti/reakcija-kolektirva-na-transfobne-izjave-psihijatra-hermana-vukusica-1608045

Stoga, pored svega što sam već tražio na osnovu istih argumenata  tražim da istim putem u istom listu objavite i moje priopćenje iz današnje provotne elektronske pošte.

Sa poštovanjem,

Herman Vukušić, dr.med.

specijalista-psihijatar

crossmenu