Educiraj. Ne operiraj!

Koje su to neke od nepotrebnih operacija, specifično?

Gonadektomija – uklanjanje gonada kao što su ovariji ili testisi, čak i onda kada su zdrave i proizvode hormone. Uklanjanje gonada koje proizvode hormone znači da dijete mora biti stavljeno na zamjensku hormonalnu terapiju do kraja života, i također može ostati neplodno. Gonadektomiju ponekad opravdavaju neophodnom da bi se prevenirao razvoj raka, ali za većinu interspolnih osoba je taj rizik vrlo mali i ne bi bio smatran  kao dovoljno visok rizik da takav organ bude uklanjan nekome tko nije interspolan – bar ne prije nego osoba sama može izvagati svoje opcije i dati pristanak.

Operacija klitorisa je namijenjena reduciranju veličine klitorisa tako da izgleda više „ženstveno” i doktori koji objavljuju o takvim operacijama priznaju da je namijena operacije isključivo estetska - da bi tijelo prilagodili više onome što je očekivano za ženski spol.

Vaginoplastika je stvaranje ili proširivanje vaginalnog otvora (dilatacija), za koju neke osobe mogu imati želju kasnije u životu, ali nikada nije potrebno raditi takve procedure nad dojenčadi ili malom djecom, a radeći to znači da otvor mora biti proširivan s čvrstim predmetima kako se ne bi zatvorio nakon operacije. To može biti teška trauma za dijete, koje možda između ostaloga i ne želi imati konstruiranu vaginu.

Liječenje hipospadije uključuje operaciju da bi se položaj otvora mokraćne cijevi premjestio na vrh penisa, a kako to može zvučati relativno benigno, takve operacije imaju jako velik rizik za komplikaciju koje mogu uključivati opsežne teškoće u urinarnom i seksualnom funkcioniranju. Osobe koje imaju takve operacije kao djeca često moraju ići na više novih operacija kako bi riješile odnosno popravile komplikacije koje su rezultirane prvom.

Rizici koji slijede nakon tih operacija su česti i nikako ne neuobičajeni.

Fizički rizici:
– Ožiljci
– Kronični bolovi
– Gubitak seksualnog osjećaja/funkcije
– Urinarna inkontinencija
– Neplodnost
– Potreba za doživotnom hormonalnom terapijom
– Komplikacije operacija koje zahtijevaju više dodatnih operacija

Psihološki rizici:
– Depresija, PTSP, povećan rizik za samoubojstvom
– Osjećaj srama, izoliranosti i nedovoljnosti
– Određen spol koji ne odgovara rodnom identitetu

Ovo su samo neki od rizika koji su povezani s tim procedurama koje su napravljene nad djecom bez osobnog pristanka.​

Educiraj. Ne operiraj!

Do 40% tih operacija ima komplikacije. Mnoge zahtijevaju više revizija operacije (reoperacije).

Neke studije su potvrdile stope​ krivo određenog spola za čak do 60%.​ (Ieuan Hughes et al., Consensus Statement on Management of Intersex Disorders, 91 Archives of Disease in Childhood 554 (2006))

crossmenu