Amnesty International izvještava o kršenju prava trans osoba u Europskoj uniji

8. velj 2014.

Novo izvješće Amnesty Internationala otkriva kako mnoge europske zemlje krše ljudska prava trans osoba pokušavajući im nametnuti operacije, sterilizaciju, hormonsku terapiju te psihijatrijsko liječenje i dijagnozu u svrhu promjene spola u osobnim dokumentima.

"Uistinu je grozno da su osobe koje žele promijeniti spol koji im je pripisan pri rođenju prisiljene prolaziti ovako invazivne, ponižavajuće i nehumane postupke" – rekao je Marco Perolini, stručnjak Amnesty Internationala za pitanja diskriminacije.

Izvješće Amnesty Internationala The State Decides Who I am: Lack of Legal Gender Recognition for Transgender People in Europe fokusira se na europske zemlje koje još uvijek nemaju zakonski riješeno pitanje trans osoba (Irska) ili u svojem zakonodavstvu uvjetuju promjenu spola u dokumentima invazivnim medicinskim procedurama (Finska, Danska, Norveška, Beliga) kao što su primjerice dijagnoza mentalnog poremećaja, hormonska terapija ili sterilizacija.

amnesty web

"Potrebno je osigurati da transrodne osobe mogu dobiti pravno priznanje spola u kojem žive kroz brz, pristupačan i transparentan postupak u skladu s vlastitim osjećajem svog rodnog identiteta, čuvajući pri tome pravo na privatnost osobe i bez zahtjeva koji direktno krše ljudska prava"- ističe Perolini.

Amnesty International smatra da je zakonsko priznanje promjene spola ključno za jednakopravnost trans osoba koje se suočavaju s diskriminacijom svaki put kada moraju predočiti dokument na kojem se podatak o spolu razlikuje od spola u kojem osoba živi.

U izvješću se također navodi procjena da u Europskoj uniji živi 1,5 milijuna transrodnih osoba.

crossmenu