kolekTIRVova kampnja 'Odučimo transfobiju'

6. stu 2017.

kaver_fejs_pejdz

kolekTIRV pokreće desetodnevnu online medijsku kampanu 'Odučimo transfobiju' u kojoj se - kroz animirane videe i videe u kojima stvarne trans osobe pričaju o svojim iskustvima - bavimo bitnom temom za trans zajednicu: internaliziranom transfobijom.

Živimo u društvu koje je transfobno, a to podrazumijeva strah, mržnju, gađenje, predrasude i diskriminirajući odnos prema osobama koje jesu ili su percipirane kao transrodne i/ili rodno varijantne. Odrastanje i život u takvom društvu nužno rezultiraju time da su i same TIRV osobe (auto)transfobne. Kad misliš da uvijek moraš 'proći', osjećaš da nisi dovoljno 'muško' ili dovoljno 'žensko' ili misliš da si 'poremećen_a' zato što si trans – radi se o internaliziranoj transfobiji.

U seriji animiranih videa kroz likove_ice objašnjavamo što je to internalizirana transfobija ili autotransfobija i na koje se sve načine manifestira. U popratnim videima trans osobe prepričavaju svoja iskustva s internaliziranom transfobijom i objašnjavaju kako se nose s tim mislima/osjećajima/ponašanjima. Ovom kampanjom želimo progovoriti o transfobiji i autotransfobiji unutar zajednice, potaknuti zajednicu na dijeljenje iskustava i pružanje podrške jedni_e drugima kako bi započeli_e proces od-učavanja transfobije i u konačnici mogli_e slobodno i u potpunosti živjeti svoje identitete.

Kampanju zatvaramo Trans Talksom - tribinom na temu internalizirane transfobije u Booksi u četvrtak, 16. studenog u 19 sati. Trans Talks je inače zamišljen kao ciklus radionica i panela na kojima se razgovara o TIRV tematici i ovo je treći po redu na kojem će trans osobe dijeliti svoja iskustva o internaliziranoj transfobiji.

Kampanja 'Odučimo transfobiju' u medijima:

Intervju za H-Alter: Odučimo transfobiju

Intervju za CroL: INTERVJU s Asmirom Topal iz kolekTIRVa: Trans osobe nekima služe za zastrašivanje građanstva i širenje konzervativnih teorija urote

Intervju za Libelu: Podržimo trans osobe u borbi za njihova prava!

crossmenu