Le Zbor objavio spot u znak solidarnosti s LGBT građanima Rusije

5. velj 2014.

Le Zbor, prvi mješoviti ženski, lezbijsko feministički zbor u regiji i ovom dijelu Europe, povodom Olimpijskih igara u Sočiju objavio je spot za pjesmu Katjusha, čime izražava svoju solidarnost s LGBT građankama i građanima Rusije, ali i cijelog svijeta. Članice zbora objavile su i priopćenje, koje prenosimo u cjelosti.

Ovim putem pozivamo sve hrvatske sportaše i sportašice, političare i političarke te druge javne osobe da jasno osude kršenja ljudskih prava u Rusiji.

Smatramo da je kršenje ljudskih prava u Rusiji zadnjih godina poprimilo zabrinjavajuće razmjere. Ruski je parlament usvojio zakon o zabrani gay ''propagande'' donesen radi zaštite konzervativnih vrijednosti, a koji je već doveo do povećanja nasilja prema LGBT osobama. Nakon izglasavanja tog zakona, izglasan je i zakon o zatvorskim kaznama do tri godine radi "vrijeđanja religijskih osjećanja", temeljem inicijative pokrenute suđenjem članicama benda Pussy Riot. Ruski anti-gay zakon, čiji je tekst ublažen micanjem ekplicitnih izraza "homoseksualne propagande", uvodi velike novčane kazne za pojedince koji koriste medije ili Internet radi promicanja "netradicionalnih odnosa". Zakon također predviđa kazne za nedržavljane koji budu optuženi za istu propagandu, a obuhvaća zatvaranje i deportaciju te novčane kazne. Usto, pravo na slobodu izražavanja i okupljanja, u Rusiji je vrlo ograničeno.

U takvom okruženju sljedećih će se dana odvijati Olimpijske igre koje će pratiti cijeli svijet, ali koje također nisu lišene kršenja osnovnih ljudskih i radničkih prava: dok su Olimpijske igre u Sočiju najskuplje Olimpijske igre svih vremena, devedeset posto radnika na olimpijskim građevinama ili uopće nije dobilo plaću ili je dobilo samo jedan dio, javljaju ruske organizacije za ljudska prava.


Zbog ovih je razloga snimanjem spota za pjesmu Katjusha Le Zbor odlučio dati podršku ruskim LGBT aktivisticama i aktivistima. Pjesma Katjusha nastala je 1938. godine, njome su žene ispraćale vojnike koji su se borili protiv nacističkoga okupatora, a talijanski partizani su je prepjevali te je postala simbol otpora od Grčke do Malezije. Spot za Katjushu, u režiji Tomislava Fiketa, snimatelja Jovana Kliska i montažera Frana Sokolića, u Rusiji bi najvjerojatnije bio etiketiran i zabranjen kao gay ''propaganda''. Na taj način, 2014. godine, Katjusha ponovno postaje ruskom budnicom!

"Najvažnija stvar na Olimpijskim igrama nije pobijediti, već sudjelovati, baš kao što ni u životu nije najvažnija pobjeda nego borba"

Pierre De Coubertin

crossmenu