Edukacija o potrebama interspolnih osoba u zdravstvenom sustavu_04.12.

S ciljem unapređenja zdravstvene skrbi za interspolne osobe organiziramo edukaciju o potrebama interspolnih osoba u zdravstvenom sustavu, a namijenjena je svim zainteresiranim medicinskim stručnjacima_kinjama.

Kad su operacije nad interspolnim bebama nužne? Koje su posljedice nepotrebnih operativnih zahvata? Koje su potrebe interspolnih osoba u zdravstvenom sustavu? Odgovore na ova i brojna druga pitanja dat će nam Kitty Anderson, aktivistkinja za ljudska prava interspolnih osoba koja djeluje u organizaciji Organisation Intersex International Europe, Erin Vlahović, aktivist za ljudska prava interspolnih osoba u Republici Hrvatskoj, te Arian Kajtezović, aktivist za prava transrodnih, interspolnih i rodno varijantnih osoba, koji djeluje u organizacijama Trangender Europe, Trans Mreža Balkan i kolekTIRV.

Edukacija se odvija 04.12.2018. u hotelu Panorama od 10 do 14 sati te je predviđena i pauza u trajanju od 30 minuta, koja uključuje konzumaciju kave, čaja, soka i peciva.

Interspolne osobe su osobe čije se spolne karakteristike ne uklapaju u medicinske, društvene norme koje se tiču spola. Interspolne osobe mogu biti bilo kojeg rodnog i spolnog identiteta, i spolne orijentacije, te ove osobine nisu vezane za spol koji im je pripisan pri rođenju. Kao rezultat zastarjelih i znanstveno neosnovanih shvaćanja spola i roda, novorođena djeca čiji genitalno-reproduktivni sustav u nekoj mjeri ne spada u medicinski i društveno definirane kategorije se u većini slučajeva podvrgavaju operativnim zahvatima, koji isključivo služe za pripisivanje spola djetetu, koji može biti i pogrešan. Ove operacije su medicinski neopravdane i jednake prisilnoj estetskoj kirurgiji koja se provodi nad osobom koja nije u stanju dati informirani pristanak ili odbiti operaciju. U vrlo rijetkim slučajevima su navedene operacije neophodne, primjerice u slučajevima kad je potrebno osigurati normalnu funkciju urinarnog trakta bebe. Operacije koje se nepotrebno vrše nad interspolnim bebama imaju vrlo ozbiljne posljedice kroz odrastanje djeteta kao i na odrasli život osobe.

Ovaj program je financijski podržan od strane Grada Zagreba, Erste banke, Astraea Lesbian Foundation For Justice, Foundation Open Society Institute i Dreilinden Gesellschaft fur gemeinnutziges Privatkapital mbH.

crossmenu